Terug naar Nieuwsbrief / Archief
29.01.2019
Graanslijm
Graanslijm
Wanneer je graan lang genoeg in water kookt komt er een stof vrij dat graanslijm wordt genoemd. Dat is niet zo’n chique naam, maar we doen het er maar mee.
Graanslijm is zeer heilzaam voor je darmen, het werkt beschermend voor je darmwand. Van alle granen produceert gerst het meeste graanslijm.
Spijsvertering
Wanneer je last hebt van spijsverteringsproblemen moet je eens beginnen met het koken van de hele graankorrel. Je neemt hiervoor een afgepaste hoeveelheid graan en water, zodat je niets hoeft af te gieten. In de workshop Graan ontvang je een overzicht van de verhouding granen en water, weektijd, kooktijd en naweltijd.
Sommige granen worden geweekt voor het koken, bij andere granen is dat meestal niet nodig. Na het koken laat je het graan na-wellen op een warme plek. Dit is niet om kooktijd te besparen, maar om het graan rustig de tijd te geven om alle voedingsstoffen vrij te laten komen.
Breed inzetbaar
Graanslijm is bij meer klachten in te zetten, zoals bij verkoudheid, huidklachten of voor een goede stoelgang.
Smaak
De smaak is afhankelijk van de verdere toevoegingen neutraal tot verrukkelijk. De verrukkelijke variant van gerst-graanslijm, oftewel Barleywater is onder andere te proeven op de workshop Graan.
Nieuwsgierig geworden? Schrijf je snel in!