Terug naar Nieuwsbrief / Archief
15.06.2020
Spaans
Spaanse kikkererwten
In de Romeinse keuken was de peulvrucht al populair. Er bestaat een kookboek van Marcus
Gravius Apicius (14-36 na Christus) met daarin onder andere recepten voor linzen en erwten.
De vier belangrijkste peulvruchten hebben dezelfde naam als prominente Romeinse families:
- Fabius (faba, tuinboon)
- Cicero (cicer, kikkererwt)
- Lentulus (lens, lins)
- Piso (pisum, boon).
Wie naar wie is vernoemd vermeld de bron niet.
In een groot deel van de wereld heeft men peulvruchten vaak als sociaal minderwaardig voedsel beschouwd. Meer geschikt als dagelijkse kost voor boeren en arbeiders dan voor de hogere standen.
In elk geval hebben peulvruchten nooit dezelfde status gekregen als graan of brood.
Verteerbaarheid peulvruchten
De impopulariteit kan ook een andere oorzaak hebben. In de peulvruchten is
geconcentreerd eiwit aanwezig. Het eiwit zit echter opgesloten in de cellen waardoor het
door de spijsvertering soms moeilijk vrijgemaakt kan worden, vooral door mensen met een
zwakke spijsvertering of jonge kinderen.
Vaak uit een zwakke spijsvertering zich door winderigheid en een opgeblazen gevoel na het eten van peulvruchten. Dit kan echter ook te maken hebben met de bereidingswijze van peulvruchten en de combinatie met andere voedingsmiddelen.
In dit gerecht zijn kikkererwten verwerkt, wanneer je ze zelf kookt smaken ze het allerlekkerste. Gebruik je een pot of blik, spoel de erwten dan goed af met koud water in een zeef onder de kraan tot het water niet meer schuimt.
Voedzame combinatie
Serveer dit gerecht met zilvervliestijst en een groene bladsalade.
Eet smakelijk!
Wil je meer weten over de rol van granen en peulvruchten in de voeding? Bezoek dan een van mijn 1,5 meter workshops!
Workshops
In 1,5 uur op 1,5 meter
Gelukkig kan er weer wat meer binnen de corona richtlijnen en is er met passen en meten een mogelijkheid gecreëerd om op kleine schaal workshops te organiseren.
Op 1,5 meter en daardoor met minder deelnemers per keer. Uiteraard gelden ook hier alle voorzorgsmaatregelen, dus alleen voor gezonde deelnemers zonder zieke huisgenoten, met handen wassen of ontsmetten etc.
De try-out verliep goed, dus komen er meer workshops! In de maand juni is er op zaterdagmiddag alle ruimte voor het onderwerp Vegetarische maaltijd.