Terug naar Nieuwsbrief / Archief
13.02.2021
Met liefde
Met liefde
Na heel veel koude dagen binnen barsten er weer feesten los in Nederland. Naast schaatspret wordt dit weekend ook Valentijnsdag, Carnaval en Chinees nieuwjaar gevierd… ergens op de een of andere afstandelijke manier.
Ik moest kiezen en het werd de liefde. Daarom mooie rode bietenburgers in de vorm van een hartje, maar dat laatste komt helaas niet zo duidelijk over op de foto.
Lunch
Meer groenten bij de lunch kan naast soep en salade ook in de vorm van een zelfgemaakte vegetarische burger. Deze burger is zo simpel te maken, met ingrediënten die je meestal wel in huis hebt, het kan bijna niet mislukken.
Het deeg wat je er mee maakt heeft de consistentie van gehakt en eenmaal gebakken lijken het wel tartaartjes, van buiten lichtbruin en van binnen rood.
Je kunt deze burgers met een koekjesvorm ook de vorm van een hartje geven, door de vorm te vullen en lichtjes aan te drukken.
Serveer deze licht zoetig smakende burgers het met wat groene bladsla, in februari is er nog volop veldsla. Op een broodje met mosterd en augurk smaakt deze burger ook erg lekker.
Wortelgroente
Bieten zijn wortelgroenten, wortelgroenten bevorderen het denken. Prima dus als je nog een middag voor de boeg hebt met les of werk. Karwij en tijm bevorderen de vertering, vooral van koolhydraten.
Geen boter maar olie
Bieten zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, natrium en kalium. Bieten bevatten ook oxaalzuur, mensen met een gevoelige maag kunnen hier last van hebben.
Gebruik geen boter, maar olie om bietjes in te bakken of te stoven, dit neutraliseert het oxaalzuur. De combinatie boterzuur en oxaalzuur kan irritatie veroorzaken. Oxaalzuur is vooral belangrijk voor een goede opname van het ijzer.