Terug naar Nieuwsbrief / Archief
10.06.2021
Trakteren
Feest!
En opeens is het overal feest, de zon schijnt, de vlaggen hangen uit, we ontvangen weer meer bezoekers. Tijd voor een traktatie! Nu kan deze nog en over 2 weken niet meer.
Hoezo?
Oxaalzuur!
Rabarber is een echt voorjaarsgewas, de oogst stopt rond de langste dag (21 juni), alleen de stengels zijn eetbaar, het blad van de rabarber bevat erg veel oxaalzuur en is daardoor niet eetbaar. Na de zonnewende komt er steeds meer (teveel) oxaalzuur vrij in het hele gewas, dus ook de stengels.
Oxaalzuur kan de opname van calcium verminderen (oxaalzuur bindt zich aan calcium).
Vroeger werd er krijt of kalk aan de gekookte rabarber toegevoegd om de gebonden calcium te compenseren, dit is inmiddels achterhaald. In een gevarieerd voedingspatroon kan af en toe en met mate wat oxaalzuur geen kwaad.
Activerend
Integendeel, oxaalzuur heeft zowel voor de plant als voor de mens een activerende werking. Bovendien stimuleert oxaalzuur een goede opname van het ijzer en dat zit in de gedroogde abrikozen.
Dus... van harte gefeliciteerd en eet smakelijk!
of