Terug naar Nieuwsbrief / Archief
19.07.2021
Zomerse soep
Bieten-wortelsoep
Er zijn weer verse bosbietjes, sjalotjes en dille en ze gaan samen in de soep in dit heerlijke zomerse recept.
Deze soep is ook heel erg lekker om koud te serveren op een warme zomerse dag, met een extra schijfje citroen.
Ook als je nog thuis bent en niet op vakantie gaat waan je jezelf even in Scandinavië door de dille of in Rusland door de bietjes en de boekweit.
Dille
Dille (Anethum graveolens) is lang geleden vanuit Azië via Egypte naar Europa gebracht. Inmiddels is het in veel landen een inheemse plant. De geslachtsnaam Anethum komt van het Griekse anetos dat ontspannen betekent. Dille komt van het Noorse dilla dat slaapopwekkend betekent.
De plant behoort tot de schermbloemigen, kan tot een meter hoog worden en heeft ranke takken met heel fijn gevederde spitse bladeren. Dille bloeit met gele bloemetjes en later in de zomer rijpen de platte bijna ronde zaden.
Dille wordt vooral in Europa en Noord-Amerika verbouwd.
Het fijne blad wordt, vers en gedroogd, vaak gebruikt bij vis, salade, bietjes en komkommer. De smaak van dilleblad is fris, pittig en een tikkeltje zoet. Het verse blad is veruit te prefereren, maar slechts korte tijd beschikbaar.
Meer over dilleblad en dillezaad...