Terug naar Nieuwsbrief / Archief
24.08.2022
Er lijkt geen einde aan te komen
Koude courgettesoep
De warme zomer, de droogte en de oogst van courgettes duurt maar voort. Heerlijk voor iedereen die nog vakantie viert.
Voor de zwoegers, de zuchters en de puffers heb ik een recept van koude soep met courgettes, verse munt, citroen en geitenkaas waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te staan.
Courgettes
Deze populaire moestuinplant houdt van warmte, maar groeit gewoon buiten op het land en heeft een plekje nodig in de volle zon.
De plant rankt niet maar heeft als volwassen plant toch al snel 2m2 nodig. Een courgetteplant kan in een zomer wel tientallen vruchten opleveren.
De vruchten kunnen groen, gestreept of geel zijn, de vorm is langwerpig of rond.
Verse groentebouillon
In veel recepten wordt verse groentebouillon gebruikt. Aan ingrediënten kost het bijna niets en aan tijd maar 15 minuten. Aanstaande zaterdag kunnen de deelnemers aan de workshop verse groentebouillon proeven.
Hoe ik het maak staat uitvoerig beschreven op de website, met filmpje.
Lees meer over verse groentebouillon…
Munt
Munt bevat menthol, een vluchtige olie die het kruid de typische geur en smaak geeft. Menthol wordt verwerkt in kauwgom en pepermunt.
Het bevordert de spijsvertering, verlicht darmkrampen en wordt ook wel ingezet bij misselijkheid.
Citroen
Het dunne gele schilletje van de citroen heeft veel geur en smaak, het witte gedeelte smaakt bitter.
Uiteraard is het gebruik van biologische citroenen altijd aan te bevelen, maar wanneer je citroenschil in je voeding wilt gebruiken is dit extra belangrijk. Gangbare citroen worden na de oogst behandeld met een waslaagje of schellak om de citroen te conserveren en te laten glimmen. Dit laagje is niet voor consumptie geschikt.
Eet smakelijk!