Terug naar Nieuwsbrief / Archief
20.09.2022
Herfststoofpot
Herfststoofpot
Opeens was het weer koud en nat en de verwarming kan niet aan, of in elk geval niet hoog. Dan moet de warmte maar van binnenuit komen.
Dit recept past heel goed bij de herfst, met regionale groenten en kruiden, in dit geval pompoen, knolselderij en aardappel. Regionale groenten helpen je ook om beter met seizoenswisselingen om te gaan.
Seitan
In dit recept is seitan verwerkt. Een plantaardig eiwit uit tarwe, het zijn de gluten. Seitan is niet alleen door het eiwitgehalte, maar ook door de structuur te gebruiken als alternatief voor sommige gerechten met vlees (bijvoorbeeld seitanbroodje in plaats van saucijzenbroodje). Het kan goed gebakken of gekookt worden zonder structuur te verliezen.
Brooddrank
Brooddrank wordt al meer dan 100 jaar in Duitsland gemaakt van zuurdesembrood en bronwater. Het voor dit doel gebakken zuurdesembrood wordt met bronwater gemengd en gefermenteerd. Door deze melkzuurfermentatie (een volkomen natuurlijk proces) ontstaat een melkzure drank met zeer grote hoeveelheden levende melkzuurbacteriën.
In dit geval vervangt het de wijn als oorspronkelijk ingrediënt in het recept.
Kummel
Om koolhydraten goed te kunnen verteren kunnen zaden uit de schermbloemenfamilie ondersteunend zijn, zoals kummel. Kummel wordt ook wel karwijzaad genoemd. Je kunt ook komijnzaad gebruiken, maar dat is uitheems, het groeit in de tropen en past daardoor beter bij gerechten uit tropische streken. Kummel is inheems en wordt ook in landen om ons heen verbouwd.
Mosterdzaad
Het mosterdzaad in dit gerecht ondersteunt de spijsvertering vooral bij het verteren van vet en eiwitten. Ook mosterdzaad is een inheems kruid.
Eet smakelijk!