Terug naar Nieuwsbrief / Archief
22.11.2022
Knollen en noten
Knollensoep met noten
Knolselderij is de verdikte wortel van een selderijplant, de knol steekt bij de oogst net boven de grond uit. De knolselderij is verwant aan de bleekselderij, maar de smaak is meer anijsachtig.
Knolselderij wordt vaak gebruikt in soepen en stoofschotels, rauw en geraspt smaakt het prima in een salade.
Een warme soep doet ons goed in dit jaargetijde, maar deze stevige, koele herfstknol vraagt om wat tegenwicht van zonnewarmte. In dit recept zijn daarom noten toegevoegd voor meer evenwicht.
Bezoek de workshop Groenten anders bekeken...
Knolselderij
Knolselderij heeft op het land een lange tijd nodig, in maart worden ze gezaaid en in het begin van de herfst geoogst.
Knolselderij is de verdikte wortel van een selderijplant, de knol steekt net boven de grond uit. De plant heeft ook donkergroen aromatisch blad dat gebruikt kan worden om groentebouillon op smaak te brengen.
De knolselderij is verwant aan de bleekselderij, maar de smaak is meer anijsachtig.
Lees hier meer over knolselderij…
Kastanjes en hazelnoten
Kastanjes en hazelnoten behoren ook botanisch gezien tot de noten, net zoals eikels en beukennootjes. De overige noten zijn botanisch gezien meestal zaden, steenvruchten of peulvruchten.
Gekookte kastanjes
Misschien heb je de beschikking over verse tamme kastanjes, dan moet je ze eerst even koken. Ze zijn ook gekookt te koop, want verse kastanjes zijn kort houdbaar.
Brooddrank
Brooddrank wordt al meer dan 100 jaar in Duitsland gemaakt van zuurdesem volkorenbrood en bronwater.
Bronwater en speciaal voor dit doel gebakken zuurdesembrood worden gemengd en gefermenteerd. Door deze melkzuurfermentatie ontstaat een melkzure drank met zeer grote hoeveelheden levende melkzuurbacteriën.
In veel recepten kun je bijvoorbeeld witte wijn vervangen door brooddrank.
Peterselie
Peterselie is rijk aan ijzer, vitamine C en mineralen. Het verse kruid bevordert de spijsvertering en ondersteunt de werking van lever en nieren. Kortom dit kruid heeft een hoge voedingswaarde en is meer dan alleen garnering. Het kan in flinke hoeveelheden aan een gerecht worden toegevoegd, bij voorkeur niet te lang meekoken.
Eet smakelijk en blijf gezond.