Terug naar Nieuwsbrief / Archief
29.11.2022
Boekweit met spitskool
Boekweit met spitskool
Boekweit is geen (botanisch) graan, maar familie van de rabarber. In de keuken gebruiken we het als graan, daarom noemen we het een pseudograan. Granen (alle 7) zijn familie van grassen.
Boekweit is licht verteerbaar en glutenvrij. Niet iedereen verdraagt de rode kleurstof (fagopyrine) in de zaden. Deze stof kan overgevoeligheid voor licht veroorzaken. Neutraliseer fagopyrine door boekweit kort te roosteren in een droge pan. Geroosterde boekweit is ook kant-en-klaar te koop, het heet dan kasha.
Zure room of crème fraîche
Zure room heeft een melkvetgehalte van ten minste 10%. De room wordt aangezuurd met melkzuurbacteriën en daardoor lichter verteerbaar en langer houdbaar. Zure room is geschikt voor koud gebruik of toevoeging aan warme gerechten na het koken.
Crème fraîche is ook een zure room, maar heeft een melkvetgehalte van minstens 35%. Crème fraîche kan daardoor goed in warme gerechten worden verwerkt zonder te gaan schiften.
Serveertips
Suggesties voor voorafje en dessert:
Eet smakelijk.