Terug naar Nieuwsbrief / Archief
21.12.2022
Wat eten we rond de feestdagen
Kruidenzuurkool met pompoenpuree
Het is op het moment dat ik dit schrijf de kortste dag van het jaar in de donkere dagen voor het kerstfeest. Een tijd om naar binnen te keren, letterlijk en figuurlijk en uit te zien naar de terugkeer van het licht.
Misschien ben jij ook druk met het voorbereiden van feestelijke maaltijden. Je zou bijna vergeten dat er tussen de feesten door ook gegeten wordt.
Daarom twee eenvoudige maar smakelijke en voedzame gerechten voor tussen de feesten door met als basis regionale seizoensgroenten.
Een puree van gierst en pompoen, op smaak gebracht met tahin.
En een heerlijk recept voor kruidenzuurkool, op smaak gebracht met appel en gedroogde abrikozen.
Lees hier het hele recept voor de pompoen-gierst-puree.
Lees hier het hele recept voor de kruidenzuurkool.
Abrikozen
Gedroogde abrikozen worden vaak aan gerechten toegevoegd vanwege hun natuurlijk zoete smaak. Suiker of andere zoetmiddelen worden hiermee overbodig of kunnen fors verminderd worden.
Wanneer ik in de keuken gedroogde abrikozen gebruik zijn dat altijd biologisch (dynamisch) gedroogde abrikozen uit de natuurvoedingswinkel. Deze abrikozen zijn bruin van kleur, ze lijken niet op de oranje abrikozen die je in de supermarkt kunt kopen.
De bruine verkleuring ontstaat tijdens het drogen onder invloed van enzymen.
Lees meer over gedroogde abrikozen
Sesamzaad
Sesamzaad is een van de oudste gewassen die voor oliewinning verbouwd wordt. Dit zaad wordt geteeld in tropische en subtropische gebieden, oorspronkelijk in Afrika en Azië inmiddels ook in Midden-Amerika.
De zaden zijn, afhankelijk van het ras, geel-bruin, roodachtig of zwart. De kleur van het zaad heeft nauwelijks invloed op de smaak en voedingswaarde.
Sesamzaad heeft onder andere een hoog gehalte aan Calcium.
Ik wens jullie hele vredige en warme kerstdagen.
Activiteiten bij Voedwel
Hou de Agenda in de gaten voor de komende activiteiten, deze wordt voor het einde van het jaar aangevuld.