Terug naar Nieuwsbrief / Archief
02.08.2023
Zwarte rijst salade
Zwarte rijst salade
Zwarte rijst komt niet alleen uit Aziatische landen, maar wordt ook in Europa geteeld. In dit vegetarische recept probeerde ik biologische zwarte rijst uit Italië.
De verhouding rijst : water kan gerust iets ruimer worden genomen en de kooktijd ook.
- rijst:water = 1:2
- weken hoeft niet
- koken 45-60 minuten
- nawellen 45-60 minuten
Meer over zwarte rijst lees je in het recept.
Bij het koken van graan gaat het niet alleen om smaak, maar vooral over een optimale verteerbaarheid. Wil jij ook weten waarom het goed koken van rijst, en alle granen, zo belangrijk is en wat de rol van graanslijm, zout, nawellen, water en kooktijd is?
Kom dan naar de Workshop:
Ume su
Ume-su is het vocht dat overblijft na de fermentatie van Ume-boshi. Het is een beetje zuur en vooral erg zout van smaak. Ume-su kan veel gerechten in smaak versterken en past goed bij rijst.
Hou de dosering laag, want de smaak is echt veel zouter dan je verwacht.
Tomaten
Eindelijk is het dan volop tomatentijd.
Uiteraard kun je het hele jaar door verse tomaten kopen, maar dan komen ze uit (verwarmde) kassen of ze worden aangevoerd uit warmere landen.
Voor tomaten uit Nederland is het nu de oogsttijd.
Een rijpe tomaat is erg kwetsbaar, tomaten die van ver komen zijn daarom onrijp geoogst.
Komkommer
Komkommertijd komt ook iedere zomer weer terug. Je kunt komkommers rauw eten, maar als je ze schilt en van zaad ontdoet zijn ze ook heerlijk om te (roer)bakken.
Komt dat even goed uit met een moestuin vol met komkommers en regen buiten.
Eet smakelijk.