Terug naar Nieuwsbrief / Archief

19.04.2024
Groene spelt

Groene spelt gratin

Groene spelt is al lang favoriet, vooral vanwege de heerlijke, hartige smaak. Het heeft een uitgesproken en pikante smaak en stimuleert daarmee de spijsvertering. Het is goed te verwerken in soepen, salades en stoofschotels.

Lees hier het hele recept.

 

Granen uit Duitsland

Regelmatig bezoek ik natuurvoedingswinkels in Duitsland. Want ondanks het ruime aanbod van natuurvoeding in Nederland mis ik veel in het assortiment wanneer het om granen gaat. 

Als ik ga neem ik alles mee wat ik wil gebruiken of proberen, dus kwam ik laatst weer te zwaar beladen thuis.

Wat zat er in mijn rugzak: onder andere groene spelt, bulgur van boekweit, bulgur van gerst, gepofte gierst (weegt niks), tsampa van gerst en meer.

 

Granen uit Duitsland

Groene spelt

Groene spelt (Grünkern) is onrijpe spelt, de productie is ooit uit nood ontstaan. 

Lang geleden was men na een natte zomer bang de speltoogst te verliezen. Daarom werd besloten om het onrijpe graan te oogsten en de aren te drogen op hete stenen boven een houtvuur en daarna te pellen (kaf van het koren scheiden). 

Het drogen op hete stenen fungeert als narijpig. Het bleek een smakelijk en voedzaam succes.

Tegenwoordig wordt er nog steeds groene spelt vervaardigd, maar niet meer idyllisch boven houtvuurtjes. Het wordt in een melkrijp stadium geoogst en gedroogd boven gasvlammen, voor de juiste smaak wordt er tijdens dit proces ook beukenhout gebruikt.

In iedere natuurvoedingswinkel in Duitsland is groene spelt te koop, echter niet in Nederland, slechts hier en daar in webwinkels.

Lees meer over groene spelt

 

Groene spelt schrot

Filmpje

Bekijk het hele productieproces van groene spelt van akker tot in de keuken.

Fränkischer Grünkern: Viel Arbeit für Slow Food

 

groene spelt

Schrot

Schrot is geen griesmeel en ook geen grutten, het zit er een beetje tussenin. In Duitsland zijn veel granen ook in de vorm van schrot te koop.

Hele granen koken heeft mijn voorkeur, maar het vereist tijd: weken, koken, nawellen.

Grutten of schrot garen in minder tijd. Schrot kookt echter altijd tot brij.

Lees meer over gries en grutten

 

Gries en grutten

Graanmolen

Met een graanmolen maal je iedere graankorrel in elk gewenst schrot, grut of meel. 

Lees meer over graanmolens

 

graanmolen

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl