Terug naar Nieuwsbrief / Archief
05.10.2024
Ritme spijsvertering
Ritme van de spijsvertering
Misschien heeft de vorige weekplanner je in september kunnen inspireren om vaker voor seizoensgroenten te kiezen. Inmiddels is het oktober en ik bied je een nieuwe planning aan.
Niet alleen met seizoensgroenten, maar ook met een herkenbaar (zelf te bepalen) ritme voor door de week. Dat is een goede houvast voor de kok en voor iedereen met (nog) geen tijdsbesef. Met ritme automatiseer je, dat geeft een gevoel van veiligheid.
Ritme spijsvertering
Alles heeft een ritme, niet alleen de seizoenen, maar ook je organen. De belangrijkste ritmes zijn uiteraard voor je hart, bloedsomloop en ademhaling waar te nemen. Maar ook een goed ritme in slapen en waken heeft invloed op onze gezondheid, spijsvertering, stoelgang en lichaamsgewicht, om maar een paar voorbeelden te noemen.
‘s Ochtends kan je spijsvertering goed vetten en eiwitten verteren en een flinke maaltijd gebruiken. Naarmate de dag vordert kunnen de maaltijden beter steeds kleiner worden. ’s Avonds worden juist de koolhydraten uitstekend verteerd.
Na 19.00 uur staat de spijsvertering op een laag pitje en kun je beter niets meer eten.
Etenstijden die goed aansluiten op het ritme van je spijsvertering:
- ontbijt 7.00-09.00 uur
- lunch 12.00-14.00 uur
- diner 17.00-19.00 uur
Overdag is je spijsvertering bezig met afbraak van voedsel, ’s nachts met de opbouw en andere herstelwerkzaamheden.
Wanneer je na 19.00 uur eet dan moet dat voedsel eerst verteerd worden en staat dat de opbouw in de weg waardoor ook een gezonde slaap verstoord wordt.
Maak optimaal gebruik van het nachtvasten, hier komt het engelse woord breakfast vandaan = het breken van het vasten.
Een voorbeeld, vul het in naar eigen behoefte:
- maandag eten we vaak een ovenschotel
- dinsdag meestal stamppot
- woensdag pannenkoeken en een maaltijdsalade
- donderdag hartige taart of pizza
- vrijdag een pastagerecht
- zaterdag maaltijdsoep en een voedzaam nagerecht
- op zondag eten we waar we vaak uitgebreid, in elk geval bakken we gebak of maken we hartige hapjes.
dinsdag
- andijviestamppot
- wortelsalade
donderdag
- polentataart met pesto
- blad + wortel salade (veldsla en radijs)
vrijdag
- rode lasagne met pompoen en bietjes
- witlofsalade