Aardappel
Een aardappel is de vormeloze knol van de aardappelplant en groeit als verdikte bladstengel onder de grond.
De aardappel is in de 16e eeuw uit Zuid-Amerika naar Europa gebracht en ongeveer sinds halverwege de 18e eeuw niet meer weg te denken uit ons voedingspatroon.
Voor die tijd waren graan en wortelgewassen het hoofdvoedsel in noord Europa. Misoogsten veroorzaakten tot die tijd nogal eens perioden van voedseltekort. De introductie van de aardappel maakte daar een einde aan. Aardappels groeien ook goed in een koud en vochtig klimaat, een misoogst is daardoor minder snel aan de orde.
Nachtschade
De aardappel behoort bij de familie van de nachtschade. Aardappels die blootgesteld worden aan zonlicht (ook na de oogst) kunnen solanine vormen in de knol. Solanine is licht giftig. Dit is zichtbaar als groene plekken, deze plekken moeten daarom royaal worden weggesneden.
Variëteiten
Er bestaan honderden, misschien wel duizenden soorten aardappels, elke streek ontwikkelde een eigen variëteit die ook afhankelijk was van de plaatselijk aanwezige grond en mest.
In de keuken
Aardappels bevatten veel vitamines, mineralen, eiwitten en voedingsvezels. De smaak is vrij neutraal en daarmee is aardappel met veel gerechten te combineren. Je kunt een aardappel koken, bakken, pureren, stoven, grillen en frituren, maar niet rauw eten.
Combinaties
Omdat een aardappel een vormloze, koude knol is, is het goed om gerechten of menu’s met aardappel te combineren met kruiden of granen. Granen en kruiden hebben tijdens hun groei en rijping veel zonlicht opgevangen. De combinatie zorgt ervoor dat het aardse en vormloze niet overheerst.
Eenzijdig
Helaas is de consumptie van aardappels eenzijdig geworden en doorgeslagen. Niet alleen eten veel mensen dagelijks aardappels bij de maaltijd, maar ook als snack in de vorm van patat of chips.
Basisch
Aardappels zijn behoorlijk basisch, dit is het tegenovergestelde van zuurvormend. Daarom kunnen mensen die last hebben van brandend maagzuur baat hebben bij vers geperst rauw aardappelsap.
Kwaliteit
Omdat aardappels veel voedsel uit de aarde opnemen is het heel belangrijk waar de aardappels geteeld zijn, uiteraard hebben biologisch (dynamisch) geteelde gewassen altijd mijn voorkeur, maar dit geldt vooral voor aardappels.
In veel recepten worden aardappels gebruikt, hieronder een paar traditionele aardappelrecepten die zijn aangevuld met graan.
Recepten:
- Krokante aardappelschijfjes
- Aardappelpizza
- Boerenkool
- Aardappelpuree met thermogrutten
- Italiaanse bonenschotel
- Aardpeer-wortelsoep
- Vegetarische erwtensoep
- Pompoensoep met sinaasappel
- Andijviestamppot
- Paksoi stamppot
- Herfststoofpot
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.