Eiwitten, al snel teveel
Eiwitten, al snel teveel
In een beetje levensmiddelenwinkel valt het erg op. Veel producten worden aanbevolen om de (extra) eiwitten die het bevat. Als je niet beter wist zou je denken dat je iets tekort kwam. Meestal is het tegendeel waar, gemiddeld wordt er in Nederland te veel eiwit geconsumeerd. Meer is in dit geval niet beter, maar kan ongezond zijn.
Eiwitbehoefte
Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig, dus gemiddeld zo’n 50-60 gram per dag.
Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, veganisten, kinderen, zwangeren, zogenden, mensen die herstellen van een ziekte en kracht- en duursporters.
Dit schrijft het Voedingscentrum over eiwitten
In Nederland eten we gemiddeld zo veel eiwitrijk voedsel dat wat minder - door bijvoorbeeld vaker vegetarisch te eten - juist gezonder is.
Peulvruchten
In de vegetarische keuken is het beter om eiwitten uit verschillende bronnen te halen vanwege het verschil in essentiële aminozuren.
Conbineren met granen en groenten
Zo bevatten peulvruchten niet voldoende van alle essentiële aminozuren, maar wanneer je daarnaast voldoende granen eet, krijg je wel voldoende van alle aminozuren binnen die je nodig hebt. Graan is namelijk rijk aan methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom.
Antroposofisch
Rudolf Steiner sprak in een voordracht voor bouwvakarbeiders over de gevaren het eten van teveel eiwit:
- verontreiniging van de darmen (rottende eieren) dit scheidt stoffen af die tot aderverkalking kunnen leiden
- grotere vatbaarheid voor besmettelijke ziekten
Meer recent schreef Heinz Grill: Juist met het eiwit, de oerstof van het leven, zou men zeer zorgvuldig om moeten gaan. Naast de hoeveelheid is ook de kwaliteit van groot belang. Vegetariërs moeten er op letten dat de plantaardige eiwitten slechts zelden in hun aminozurencomplex volledig zijn. Daarom zijn goede combinaties van peulvruchten, granen en ook groenten zeer aanbevelingswaardig.
Zie Heinz Grill in zijn boek Voeding en de gevende kracht van de mens (ISBN 9789461680624)
Workshops
Voor meer informatie over dit onderwerp geef ik een aantal workshops op de zaterdagmiddag:
3 juni Groenten anders bekeken
10 juni De kracht van Graan
17 juni Peulvruchten
24 juni Ritme
Dit is voorlopig het laatste workshopaanbod voor de zomer, hopelijk tot ziens.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.