Appelazijn

Voedwel, appelazijnAzijn is niet alleen een smaakmaker in de keuken, bijvoorbeeld in een saladedressing, maar ook een conserveermiddel zoals bij augurken. Azijn kan worden gebruikt bij schoonmaakwerk; het ontkalkt, ontvet en ontsmet. Je kunt ook in de wasmachine een scheutje azijn gebruiken in plaats van wasverzachter.

Azijnzuur

Azijn bestaat al net zo lang als wijn. Wijn verzuurd wanneer bacteriën alcohol hebben omgezet in azijnzuur. Het Engelse woord ‘vinegar’ komt van het Franse woord ‘vin aigre’ dat zure wijn betekent.

Azijn is een vloeistof die minimaal 4% azijnzuur bevat.

Er bestaan erg veel soorten azijn: witte azijn, bruine azijn (gekleurd met karamel), natuurazijn, wijnazijn, rijstazijn, appelazijn en uiteraard balsamico.

In de natuurvoedingskeuken wordt uitsluitend natuurlijke azijn gebruikt, gemaakt met de hele druif (wijn azijn en balsamico) of appel. In een goed gesorteerde natuurvoedingswinkel (Ekoplaza Nachtegaalstraat, Utrecht) vond ik wel zeven verschillende soorten en merken appelazijn.

Gefermenteerd

Appelazijn wordt gemaakt van appelsap, dit wordt gefermenteerd tot cider (appelwijn). Daarna wordt de alcohol in de cider in 24 uur door bacteriën (Acetobacter aceti) omgezet in azijn. 

Hierna kan het nog worden gefilterd en of gepasteuriseerd, maar meestal zijn ze natuurtroebel en ongepasteuriseerd. Vaak bevat een fles appelazijn bezinksel op de bodem, rustig laten staan, niet schudden. De smaak is friszuur. 

Appelazijn bevat nog alle positieve stoffen uit de appel zoals mineralen en organische vruchtenzuren. Appelazijn is een gefermenteerd product en ondersteunt de darmflora.

Koel en donker bewaren

Bewaar een aangebroken fles op een koele, donkere plek.

Geen wondermiddel

Appelazijn is geen wondermiddel en drink het nooit puur, een glas water aangelengd met twee theelepels appelazijn en wat honing kan wel heilzaam zijn.


Recepten met appelazijn:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl