Sesamolie
Sesamzaad is een van de oudste gewassen die voor oliewinning verbouwd wordt, het wordt voornamelijk geteeld in tropische en subtropische gebieden, oorspronkelijk in Afrika en Aziƫ inmiddels ook in Midden-Amerika.
Sesam is een oliehoudend zaad, het bevat circa 50% olie. Deze olie heeft een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
Kleuren sesamzaad
De zaden zijn, afhankelijk van het ras, geel-bruin, roodachtig of zwart. De kleur van het zaad heeft nauwelijks invloed op de smaak en voedingswaarde.
Gebruik in de keuken
Sesamzaad wordt vooral geteeld voor de olie. Sesamolie, wordt net zoals olijfolie al eeuwenlang gebruikt. Olijfolie is vanuit Nederland gezien een meer regionaal product en sesamolie hoort wat dat betreft meer thuis in Aziƫ. Sesamolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt.
Sesamolie is goed bestand tegen hogere temperaturen, het wordt ook niet snel ranzig.
Smaak sesamolie
De smaak is vrij neutraal en licht nootachtig.
Geroosterde sesamolie
Geroosterde sesamolie wordt gemaakt van sesamzaad dat eerst geroosterd is voordat de olie eruit werd geperst. Geroosterde sesamolie is niet geschikt om in te bakken en te braden, het wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt als smaakmaker.
Andere toepassingen
Sesamolie wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in cosmetische producten verwerkt.
Recepten met (geroosterde) sesamolie
- Appelchutney
- Rodekool salade
- Pittige wittekool
- Sushiwraps
- Winter-lente-salade
- Gesmoorde pompoen
- Misodressing
- Broccoli met pit
- Gierst-sesamballetjes
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.