Amandelen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, amandelenDe amandelboom groeit ook wel voor de sier (bloesem) in Nederland, maar voor een goede oogst doen ze het in Europa beter in de landen rond de Middellandse Zee.

De amandel is familie van de perzik en de abrikoos

De amandelboom produceert pruimgrote vruchten, die overigens oneetbaar zijn. In die vrucht zit de amandel in een harde dop. Dit nootje geeft zich niet zo maar gewonnen! Wanneer de dop gekraakt is komt uiteindelijk de amandel vrij.

De amandel zit dan nog in een donkerbruin schilletje, dit schilletje beschermt de amandel tegen ranzig worden. De schil bevat veel mineralen, waaronder ijzer, maar laat zich gemakkelijk verwijderen: zet de amandelen met schil hooguit 5 minuten onder in kokend heet water. Uit laten lekken. Daarna laat het schilletje zich heel gemakkelijk verwijderen. Dit noemt men ook wel geblancheerde amandelen (zie foto).

Voedingswaarde amandelen

Amandelen zijn rijk aan eiwitten, calcium, ijzer ,vitamine B2 en E. 

Gebruik amandelen

De amandel leent zich goed voor toepassingen in allerlei gerechten en wordt bij ons veel in gebak en koekjes verwerkt. Zoals in speculaas, amandelspijs, banketstaaf en marsepein.

Amandelpasta

Amandelpasta van witte amandelen kan gebruikt worden als plantaardige vervanger van room, roer het daarvoor goed los met een gedeelte water.

Amandelen roosterenVoedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, amandelbloesem

Wanneer je noten licht roostert komen er meer smaken vrij. Doe dit niet in olie maar in een droge koekenpan of in de oven.

In de oven op 160°C, zodra ze lekker beginnen te ruiken zijn ze geroosterd. 

Gehakte amandelen kun je ook roosteren in een droge koekenpan op een zeer matig vuur, regelmatig omroeren, laat ze niet te bruin worden, maar wacht tot ze lekker beginnen te ruiken. Dan zijn ze klaar.


Recepten met amandelen:

Recepten met amandelpasta:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl