Amarant
Amarant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, de zaden waren een belangrijke voedselbron voor de Inca's en worden nog steeds gegeten.
Siertuin
Amarant is een bekende plant in de siertuin, hij heeft lange pluimen. Bij rijping worden de zaadpluimen donkerrood. Een enkele plant kan wel 500.000 piepkleine zaden produceren.
Poffen
Het piepkleine zaad kan ook gepoft worden (zie foto), dit gepofte graan wordt vaak verwerkt in muesli of in mueslirepen en candybars. In Duitsland is gepofte amarant te koop bij natuurwinkels, recepten en informatie is bijvoorbeeld bij Allos te vinden.
Glutenvrij
Amarant is geen echt graan maar net zoals quinoa familie van de ganzenvoetachtigen en is glutenvrij. Omdat het geen echt graan is wordt het een pseudograan genoemd.
Pap
Amarant kookt altijd stuk tot pap en is daarom meer geschikt voor pap, soep of saus.
Voedingswaarde
Amarant bevat veel hoogwaardig eiwit, ijzer, magnesium, calcium en voedingsvezels.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.