Anijszaad

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, anijszaadAnijs is een eenjarige plant en behoort tot de schermbloemigen. De plant wordt bijna 1 meter hoog. Na de bloei met witte bloemetjes rijpen de zaden waarin het anijsaroma is opgeslagen.

Anijs is overigens geen familie van de steranijs.

Subtropisch

Je zult deze plant niet snel in onze regio in het wild tegenkomen, anijs houdt meer van een subtropisch klimaat. Er zijn verschillende soorten anijs, het zaad kan lichtbruin of zwart zijn en ook in grootte verschillen. Hier gebruiken wij meestal een lichtbruin klein zaadje dat uit Zuid-Europa komt.

Eeuwenoude smaakmaker

Anijs wordt al duizenden jaren gebruikt als smaakmaker vanwege het zoete, kruidige aroma en was 4.000 jaar geleden al in Egypte populair.

Heilzaam

Zoals alle schermbloemigen ondersteunt anijszaad de spijsvertering, vooral bij de vertering van koolhydraten. Anijs heeft ook een gunstige effect op de ademhalingsorganen, zoals anijsthee bij verkoudheid of hoesten.

Smaak

Anijs wordt in de keuken vaak gebruikt om een gerecht een zoetere smaak te geven, dit kan in koek of gebak, in vruchtensalade of taart, maar ook in hartige gerechten.

In sommige landen wordt anijs verwerkt in dranken zoals Ouzo, Raki en Pastis.

Gebruik

In Nederland trakteren we op beschuit met muisjes bij de geboorte van een kind, de muisjes zijn versuikerde anijszaadjes.

Het zon verwarmde zaad wordt ook gebruikt om gerechten met koele wortelgewassen meer licht en warmte mee te geven.

Voor een rijk aroma maal je de zaden kort voor gebruik in een vijzel.


Anijsthee

  • 1 theelepel anijszaad op
  • 1 kopje water

Kook de zaden 15-20 minuten in het water, zeven en warm opdrinken.


Anijsmelk

  • 1/2 theelepel gemalen anijszaad
  • 1/4 liter melk
  • 1 theelepel honing

Melk met gemalen anijszaad kort verwarmen, maar niet laten koken. Eventueel zeven en zoeten met honing.


Recepten met anijszaad:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl