Appels
An apple a day keeps the docter away. Een oud gezegde met een kern van waarheid. Appels zijn een goede bron van vitamines, mineralen en voedingsvezels, mits je de appel met schil en al eet.
Kies als het even kan voor Nederlandse, biologische appels. Gangbare appels bevatten veel resten van bestrijdingsmiddelen.
De meeste vitamines en mineralen van een appel bevinden zich vlak onder de schil en in het klokhuis.
Appeloogst
Van half augustus tot half oktober is het appel oogsttijd in Nederland. Een vers geoogste appel is erg sappig. Vroeger waren er nog geen moderne technieken om appels meerdere maanden te kunnen bewaren. Appels werden wel geweckt als partjes of als appelmoes, ook werden appelringen gedroogd.
Om het hele jaar appels te kunnen eten zijn er diverse technieken ontwikkeld om de appels bij de boer of groothandel op te slaan. Koelcellen, aangevuld met een zuurstofarme opslag verlengen de houdbaarheid van een verse appel.
Appelallergie
Sommige mensen zijn allergisch voor appels, dit geeft een onaangenaam gevoel in de mond en keel na het eten van verse, rauwe appels. Bij milde klachten worden Santana appels vaak wel verdragen, dit is een hypo allergene appel en geeft minder aanleiding tot klachten. Wanneer je ook geen rauwe Santana appels verdraagt, probeer ze dan eens gekookt of gebakken in een gerecht te verwerken, vaak wordt dit veel beter verdragen.
Appel soorten
Er bestaan duizenden appelrassen, oude rassen worden weer in ere hersteld en nieuwe rassen worden ontwikkeld. In Nederland alleen al zijn er honderden verschillende rassen. Een paar populaire rassen:
- Elstar: knapperig en sappig, handappel
- Golden Delicious: stevig zacht/zuur, zowel handappel als voor gebak
- Goudreinet of Schone van Boskoop: sappig en friszuur, kan als handappel worden gegeten, maar vooral lekker in gebak en als appelmoes.
- James Grieve, sappig en fris zoets/zuur, handappel.
- Granny Smith: friszure sappige appel met groene schil, populaire handappel die echter meestal wordt geïmporteerd uit land van het zuidelijk halfrond.
- Jonagold: plezierige zachte zoet/zure smaak, handappel maar ook geschikt voor gebak en appelmoes.
- Dijkmanzoet: zoet en vrij droog vruchtvlees, geschikt voor hete bliksem en stamppotten
Appelproducten
Appels worden verwerkt in veel producten, gerechten, in koek en gebak. Hieronder een lijstje van producten die voor 100% uit appel bestaan en toch allemaal anders zijn.
- Gedroogde appels
- Appelstroop (Rinse appelstroop is geen 100% appel, maar appel met suikerbiet)
- Appelsap
- Appeldiksap
- Appelmoes zonder suiker
- Appelazijn
Appel recepten:
- Fruitig ontbijt
- Pastinaaksoep met appel
- Gevulde appels met zuurkool en kaas
- Appel chutney met abrikozen
- Appeldessert uit de oven (zonder suiker)
- Appeltaart, al dan niet glutenvrij
- Appel rogge dessert
- Appel-kwark
- Abrikoos-appeltaart
- Bramen-appelcrumble
- Rodekool met walnoten
- Boekweitsalade
- Lavendellimonade
- Zoete gerstsalade
- Wortel-appel-beleg
- Gierst-prei-schotel
- Appelcompote
- Appeldrank
- Hartige havergruttenpap
- Haver-zuurkool salade
- Gierst en rode bieten salade
- Veldsla met aardpeerchips
- Gerst met groenten
- Muesli met appelcompote
- Bloemkooltaart
- Zuurkoolschotel
- Boerenkool met zwarte bonen
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.