Asperges
Asperges zijn echte lentegroenten, het ligt een beetje aan het weer hoe vroeg de oogst kan beginnen. In elk geval eindigt die op Sint Jan op 24 juni. Daarna kan de plant de zon tegemoet groeien en zo energie opslaan in de wortels.
Witte asperges
Er bestaan witte en groene asperges, het verschil in kleur wordt veroorzaakt door de teeltwijze. Witte asperges groeien onder de grond en blijven zo mals en delicaat. Na de oogst moeten ze zo snel mogelijk worden bereid want ze drogen gauw uit. Witte asperges smaken enigszins zoet en laten zich goed combineren met ei, kaas en groene kruiden.
Groene asperges
Groene asperges worden geoogst wanneer ze boven de grond uitgroeien, de smaak is dan iets anders, groener en robuuster. Groene asperges worden niet geschild.
Kort bewaren
Gebruik asperges het liefst zo snel mogelijk na de oogst voor de beste smaak. Eventueel kunnen asperges in een vochtige theedoek in de groentela van de koelkast bewaard worden.
Na het schillen van de witte asperges moet je ze direct koken. Schillen en afsnijsel kunnen worden gebruikt voor aspergebouillon.
Voedingswaarde
Asperges bevatten onder ander vitamine C en mineralen zoals ijzer en calcium, maar ook eiwitten. Deze eiwitten zorgen ervoor dat je het aan je urine ruikte dat je asperges hebt gegeten.
Recepten met asperges:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.