Aubergine

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, aubergineAubergines houden van een warm en vochtig klimaat, in Nederland worden ze daarom geteeld in kassen. 

Aubergines zijn er in verschillende vormen en kleuren, meestal zijn ze dieppaars, maar ook wel wit of wit met paars gestreept. 

Aubergines behoren tot de familie van de nachtschade, net zoals aardappels en tomaten. Planten van de nachtschadefamilie bevatten alkaloïden in het groene gedeelte van de plant, dit is een gif waarmee de plant zich beschermt tegen ongewenste vraat. Alles wat groen is aan het eetbare gedeelte moet daarom ruim worden weggesneden.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, auberginedipAubergines kunnen niet rauw worden gegeten, gekookt smaken ze naar niks. Maar bak je ze in olijfolie, dan komt er een heerlijk aroma naar voren. Vooral wanneer er ook knoflook en mediterrane kruiden aan worden toegevoegd. Aubergines nemen heel veel vet op, dat maakt gerechten vaak wat zwaar.

Voedingswaarde aubergine

Aubergine blinkt niet uit in voedingsstoffen, maar bestaat voornamelijk uit water en voedingsvezels.

Koken en bakken zal zeker invloed hebben op het totaal aantal vitamines. Maar door koken en bakken wordt de vrucht onder andere beter verteerbaar.

Looks

Aubergine moet het vooral hebben van de 'looks' lijkt het wel. Het oog wil ook wat. Een afbeelding van deze nachtschade zie je terug in erg veel vrolijke groenteplaatjes, net zo fotogeniek als nachtschade-genoten tomaat en paprika.

Kwetsbare koukleum

In Nederland is het een groente die in de zomer van het land komt, dat wil zeggen: uit de kas, want deze vrucht verdraagt ons klimaat niet.

Kook met liefde

Wanneer het je om voedingsstoffen gaat is het noodzakelijk om zeer gevarieerd te eten, met af en toe een mooie aubergine. Stop er tijdens het koken extra veel liefde in, ook dat is voedzaam. Eerder schreef ik er dit over.


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl