Bieslook
Bieslook is een vaste plant in de moestuin. Hij komt als een van de eerste planten in het voorjaar boven de grond.
Bieslook is familie van de ui en knoflook.
Smaak
Bieslook heeft een zachte uiensmaak en bevat vooral in het vroege voorjaar veel vitamine C.
Bloeiende bieslook
Vanaf mei gaat de plant bloeien met zacht paarse, bolvormige bloemen, de bijen zijn er dol op.
Ook de bloemen zijn eetbaar, ze zijn iets zachter van smaak dan de stengels en doen het leuk als garnering. Pluk de bloemblaadjes voorzichtig los van de steel.
Rauw
De zachte uiensmaak van bieslook gaat verloren bij verhitting, eet dit kruid zoveel mogelijk rauw.
Spijsvertering
Bieslook bevordert de eetlust en de spijsvertering.
Bieslook kan in heel veel gerechten worden gebruikt, hieronder een aantal voorbeelden:
Recepten:
- Winterposteleinsalade
- Salade met kiemen
- Spinaziesalade
- Slasaus
- Kwarksaus met tuinkruiden
- Linzenschotel
- Misodressing
- Regenboogwortels
- Tuiltje sla
- Sushiwraps
- Eiersalade
- Rode nierbonenschotel
- Boekweitsalade
- Wortelsoep met rabarber
- Winter-lente salade
- Uiensoep
- Meiraap met wortel uit de oven
- Koolraap stoofschotel
Nieuwsbrief:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.