Boekweit
Boekweit behoort botanisch gezien niet bij de granen, maar bij de duizendknoopfamilie waar ondere andere ook zuring en rabarber onder vallen.
Pseudograan
Omdat boekweitzaden in de keuken kunnen worden gebruikt als graan, noemen we dit zaad ook wel een pseudograan.
Bijen
Het bijzondere aan boekweit is dat het door bijen wordt bestoven, de witroze bloemetjes trekken veel bijen aan, vandaar dat er ook boekweithoning bestaat.
Herkomst
Boekweit komt oorspronkelijk uit Centraal Azië en wordt tegenwoordig voornamelijk verbouwd in China, Rusland en Noord-Amerika. In Rusland en Polen is boekweit een belangrijk voedingsmiddel. Het wordt daar voornamelijk gegeten in de vorm van soep en pap.
In de Franse streek Bretagne wordt boekweit vooral verwerkt in crêpes.
Boekweit gedijt alleen op armere grond, vruchtbare grond geeft te veel blad en te weinig zaad. Boekweit heeft een korte vegetatietijd vandaar dat het ook geteeld wordt in klimaten met korte zomers.
Voedingswaarde boekweit
Boekweitzaden hebben een driehoekige vorm en lijken op kleine beukennootjes. Het woord boekweit is afgeleid van het woord bockweit (beukengraan).
Glutenvrij
Boekweit is glutenvrij en bevat weinig vet, kiezelzuur en ijzer, maar heeft een hoog gehalte aan eiwit.
Boekweitmeel heeft hierdoor een grote bindkracht en kan daarmee in een recept vaak eieren geheel of gedeeltelijk vervangen, bijvoorbeeld in pannenkoekenbeslag.
Overgevoelig voor boekweit?
Boekweit is licht verteerbaar, maar niet iedereen verdraagt de (smaak van) rode kleurstof (fagopyrine) in de zaden.
Deze stof kan overgevoeligheid voor licht veroorzaken. Deze stof is te neutraliseren door boekweit kort op te koken en af te zeven en weer met vers water verder te koken.
Een andere methode is het kort roosteren van de zaden in een droge pan voordat er water wordt toegevoegd, dit komt ook de smaak ten goede. Geroosterde boekweit is ook kant-en-klaar te koop, het heet dan kasha.
Recepten met de hele boekweitkorrel:
- Boekweit
- Boekweitsoep
- Boekweit met paddenstoelen
- Boekweitsalade
- Bieten-wortelsoep
- Groentenbrood
- Boekweit met spitskool
- Boerenkool met zwarte bonen
Recepten met boekweitmeel:
- Vlakbrood
- Bietentaart
- Polentakoek
- Gerstburger
- Gerst-haver-souffle
- Bloemkooltaart
- Pastinaak-pannenkoekjes
Recepten met boekweitvlokken:
Recepten met boekweitgrutten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.