Brooddrank
Brooddrank wordt al meer dan 100 jaar in Duitsland gemaakt van zuurdesemvolkorenbrood en bronwater.
Bronwater en speciaal voor dit doel gebakken zuurdesembrood worden gemengd en gefermenteerd. Door deze melkzuurfermentatie (een volkomen natuurlijk proces) ontstaat een melkzure drank met zeer grote hoeveelheden levende melkzuurbacteriƫn.
Darmflora
Regelmatig gebruik van brooddrank kan veel bijdragen aan het herstel en behoud van een goede darmflora en daarmee ook een gunstige invloed hebben op de vitaliteit en gezondheid. Elke dag 1-3 glaasjes puur of vermengd met water en wat vruchtensap.
Smaak
Brooddrank is mild zuur van smaak, sommige mensen vinden het lekker om zo te drinken en in de keuken zijn er tal van toepassingen in plaats van azijn of citroensap. Meer informatie op de website van Kanne.
In veel recepten kun je bijvoorbeeld witte wijn vervangen door brooddrank.
Brooddrank is in de meeste, goed gesorteerde natuurvoedingswinkels in Nederland te koop en anders wil men het daar misschien wel voor je bestellen.
Recept dorstlessend drankje
Wie brooddrank niet fijn vindt om puur te drinken kan bijvoorbeeld de volgende dorstlessende mix maken:
- 1 deel brooddrank
- 1 deel appelssap (vers of natuurtroebel)
- 1 deel (bron) water
Fermentgraan
Fermentgraan is de droge stof die overblijft na de productie van brooddrank. Dit residu wordt gedroogd en tot poeder vermalen. Fermentgraan is net zoals brooddrank goed voor het darmmilieu. Het stimuleert de spijsvertering en ondersteunt de werking van de lever en de nieren, wat ten goede komt aan het afweersysteem.
Voedingswaarde
Fermentgraan is rijk aan mineralen en kan toegevoegd worden aan allerlei gerechten. Het is niet in Nederland te koop, maar wel in Duitsland (Fermentgetreide).
Bestellen
In Nederland is fermentgraan niet te koop, maar wel in Duitsland bij de meeste natuurvoedingswinkels. Daarnaast is het ook bij de meeste Duitse apotheken te bestellen. Of via de website van Kanne.
Gluten
Brooddrank bevat gluten.
Recepten met brooddrank:
- Tomatensmeersel
- Rodekool
- Bietensalade
- Boekweitsalade
- Knolselderijsoep
- Appeldrank
- Uiensoep
- Herfststoofpot
- Knollensoep met noten
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.