Cashewnoten
De meeste cashewnoten komen uit Azië (vooral India) of uit Afrika, één cashewboom levert ongeveer 25 kilo noten per jaar.
Het oogsten van cashewnoten is erg arbeidintensief. De noot groeit aan het uiteinde van een peervormige vrucht, als ze rijp zijn vallen de vruchten op de grond. De vrucht is maar 1 dag houdbaar, maar de noot heeft een hele dikke schil. Deze wordt in de verwerkingsfabriek eerst gestoomd voordat ze gepeld kunnen worden. Daarna gaan ze de oven in zodat ze iets krimpen en het vliesje (zoals bij pinda’s) verwijderd kan worden. Daarna worden ze gesorteerd en verpakt.
Voedingswaarde cashewnoten
Cashewnoten bevatten minder vet dan andere noten en zijn zeer eiwitrijk, ze zijn ook een goede bron van magnesium en ijzer.
Roosteren cashewnoten
Ongebrande cashewnoten smaken wat melig, ze smaken lekkerder wanneer ze even geroosterd zijn. Bijvoorbeeld in de oven: 15 minuten op 150ºC.
Weken cashewnoten
Je kunt de ongebrande noten ook een uurtje weken in koud water, daarna afgieten en uit laten lekken, ze kunnen nu gemakkelijk gepureerd worden met een blender of staafmixer.
Recepten met cashewnoten:
- Knollensoep
- Aziatische salade
- Wortelbroodbeleg
- Meloensalade
- Rode linzen curry
- Cashewnotendip
- Mueslireepjes
- Pompoen-cashew-broodbeleg
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.