Citroen
Citroenen zijn al eeuwenlang smaakmakers in de keuken. Niet alleen het sap maar ook de schil.
Europese citroenen worden gekweekt in landen rond de Middellandse zee. Een citroenboom bloeit wel 3 tot 4 keer per jaar, het hele jaar door zijn er dus verse citroenen te koop.
Schil
Het dunne gele schilletje van de citroen heeft veel geur en smaak, het witte gedeelte smaakt bitter.
Uiteraard is het gebruik van biologische citroenen altijd aan te bevelen, maar wanneer je citroenschil in je voeding wilt gebruiken is dit extra belangrijk. Gangbare citroen worden na de oogst behandeld met een waslaagje of schellak om de citroen te conserveren en te laten glimmen. Dit laagje is niet voor consumptie geschikt.
Uitzending
De Keuringsdienst van Waarde heeft een informatieve uitzending gemaakt over het glimmende laagje op citroenen.
Biologische citroenen worden nooit behandeld met was of schellak.
Rijp
Een goed gerijpte citroen kan geel of groen (afhankelijk van het jaargetijde) zijn en voelt zwaar aan door het in de vrucht aanwezige sap.
Voedingswaarde
Vers citroensap bevat veel mineralen en vitamine C. De zure smaak van de citroen wordt veroorzaakt door het hoge gehalte citroenzuur.
Citroen stimuleert de werking van de lever en de nieren.
Recepten:
- Citroenrijst
- Citroentaart
- Citroenvla
- Lavendellimonade
- Zoete gerstsalade
- Pruimensalsa
- Quinoa-salade
- Peren in chocoladesaus
- Wortel-appel-beleg
- Appelcompote
- Rucolapesto
- Rijstballetjes
- Amandelkoekjes
- Koolrabischnitzels
- Bramenflip
- Linzen met Freekeh
- Meiraap met wortel uit de oven
- Zoete rijstsalade
- Pittige wittekool
- Boekweitpap
- Pompoen-cashew-broodbeleg
- Rijstebrij
- Bieten-wortelsoep
- Gierst-sesamballetjes
- Worteltaart
- Gebakken knolselderij
- Paksoi stamppot
- Gevulde andijvierolletjes
- Koude courgettesoep
- Spinazie feta beleg
Citroensap is naast olie de basis voor een dressing, bijvoorbeeld deze:
Geraspte citroenschil wordt in veel gerechten gebruikt, vooral in gebak en desserts.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.