corona-virus
Eigenlijk had ik helemaal geen zin om mee te doen met de Corona-berichtgeving. Een inspirerend overleg met collega's bracht me op andere gedachten.
Misschien heb je in deze tijden wat aan onderstaande informatie, die een aanvulling is op de overdaad aan berichtgeving en goede raad die dagelijks tot ons komt en in ieder geval een andere invalshoek heeft.
Dit blog wordt aangevuld zolang daar een noodzaak voor is en ik in goede gezondheid blijf.
Preventie
Mijn uitgangspunt hierbij is: Een optimale spijsvertering is de basis voor een optimale gezondheid.
Slaap voldoende
We eten allemaal, meestal iedere dag meerdere keren. Met de voeding die we tot ons nemen brengen we de buitenwereld naar binnen. In onze spijsvertering wordt deze buitenwereld afgebroken en zo mogelijk toegelaten tot onze binnenwereld. Afbraak vindt voor het merendeel overdag plaats en en opbouw ‘s nachts. Tenminste, wanneer we onze spijsvertering voldoende tijd geven. Lees verder...
Begrenzing
De begrenzing tussen buiten- en binnenwereld - waar het gaat om voeding - wordt mede gevormd door een slijmlaag van mond via slokdarm, maag en darmen tot endeldarm. Soms is deze slijmlaag niet (meer) optimaal en kunnen deeltjes van de buitenwereld ongewenst bij ons binnendringen. Dat veroorzaakt klachten of ongemakken bijvoorbeeld met darmen of huid.
Graanslijm
Je kunt deze slijmlaag onderhouden met slijm, om precies te zijn met graanslijm, wat dat is lees je hier...
Bij acute klachten kan veel graanslijm verlichting brengen, in dat geval gebruik je Barleywater, wat dat is lees je hier...
Hoe het smaakt en hoe je het kunt bereiden leg ik je graag uit in de workshops De kracht van Graan, of Voeding bij Verkoudheid en griep. Zoals je zult begrijpen geef ik pas weer workshops zodra dit mogelijk is. Op dit moment valt er voor mij nog geen betrouwbare planning te maken.
Zie voor het actuele aanbod de Agenda.
Gefermenteerde voeding
Goed zorgen voor je darmen is een heel belangrijk preventiemiddel. Hou je darmflora zo optimaal mogelijk, ook met gefermenteerde voeding, zoals bijvoorbeeld:
-
zuurdesembrood. Leer zuurdesembrood bakken bij Ineke Berentshot. Of leer het aan de hand van haar boek Nachtbrood.
- zure zuivel (yoghurt, kwark)
- zuurkool en alle andere gefermenteerde groenten. Leer fermenteren bij Peter van Berckel. Of leer het aan de hand van zijn boek Tsukémono.
- kimchi
- brooddrank (vermengd met water of groentensap voor wie dat te zuur vindt)
Wat niet?
-
beperk je suikerconsumptie tot minimaal
-
gebruik vooral geen alcohol
Non-food
- Slaap voldoende een gemiddeld volwassen mens heeft 7 tot 9 uur slaap per etmaal nodig.
- Ga buiten wandelen, het liefste in de natuur. Fietsen is ook lichaamsbeweging, maar wandelen is veel ritmischer, dit ondersteunt ons ritmisch proces waar je longen ook deel van uitmaken.
- Zorg goed voor je sociale contacten, wees lief voor elkaar.
Vastentijd
De tijd tussen Carnaval en Pasen wordt tradiotioneel ook wel als vastentijd gebruikt. Dat is niet voor niets, het hoort bij de tijd van het jaar wanneer we de donkere winter langzaamaan achter ons laten en het voorjaar begint. Vasten kan ons meer in verbinding brengen met het seizoen. Weg van het zware en donkere en ruimte maken voor meer licht.
Vasten kan op veel verschillende manieren, lees er meer over...
Kruiden
Met de terugkeer van het licht verschijnen ook de vaste kruiden weer boven de grond en niet voor niets, ze hebben ons iets te bieden.
Dit is het seizoen voor:
- brandnetels werken reinigend en laxerend
- daslook bevat vitamine C en heeft een heilzaam effect bij spijsverteringsproblemen
- bieslook stimuleert de eetlust en de spijsvertering
Recepten
- Quinoadrank zit vol goede voedingsstoffen die de weerstand of het herstellend vermogen verhogen.
- Barleywater kan loopneuzen en verkoudheid verlichten.
- Verse groentebouillon zit vol mineralen en is verwarmend.
Wordt vervolgd
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.