Dadels
De dadelpalm groeit in woestijnachtige gebieden en produceert wel tot 40 trossen dadels per jaar. Er bestaan veel verschillende soorten en rassen van de dadelpalm.
Half droog?
In ons land worden nooit verse dadels aangeboden, maar half of helemaal gedroogd. De structuur en smaak kunnen daardoor erg verschillen.
Kies biologische dadels
Biologische dadels hebben uiteraard de voorkeur, gangbare dadels worden vaak behandeld met sulfiet en suikerstroop om ze mooi te laten glimmen. Biologische dadels zijn ook niet gezwaveld, om insecten en andere kiemen uit te schakelen worden gedroogde vruchten behandeld in een drukkamer met overdruk.
Natuurlijk zoet
Verse en gedroogde dadels hebben een hoog suikergehalte, dat maakt ze geschikt om gebak en gerechten een natuurlijke en volwaardige zoete smaak te geven.
Dadelstroop
Dadelstroop wordt gemaakt door het sap van verse dadels in te koken tot een stroop, 2 kilo dadels zijn er nodig voor de productie van 1 kilo stroop.
Recepten:
- Dadelkoek
- Herfstdessert
- Courgetterolletjes
- Ontbijtkoek
- Granola
- Havermoutmuffins
- Kruidige rabarber
- Zoete gerstsalade
- Noten-dadel-koekjes
- Gierstpap met dadels
- Mueslireepjes
- Aubergineplakken
- Worteltaart
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.