Daslook
Daslook groeit in het wild in heel Europa.
Het kruid groeit bij voorkeur in de schaduw van loofbomen of struiken, in de vochtige aarde.
Daslook heeft ook veel andere namen, bijvoorbeeld: wilde knoflook, heksen ui, bosknoflook of wilde prei.
Geen beschermde plant meer
In Nederland is daslook sinds 1 januari 2017 geen beschermde plant meer en mag je hem in het wild plukken.
In Duitsland ligt daslook gewoon in de winkel op de groenteafdeling.
In Nederland is daslook soms te koop in de tuinwinkel van Amelishof in Bunnik en misschien wel op nog meer adressen.
Je kunt daslook ook in je eigen tuin laten groeien als de omstandigheden goed zijn. Plant, bol of zaad is bijvoorbeeld te verkrijgen bij Vreeken’s.
Vanaf maart kan het blad van de daslook geoogst worden. Je moet wel zeker weten dat het daslook is en geen giftige Herfststijlloos of Lelietjes-van-dalen. Je kunt dit controleren door het blad tussen je vingers te keuzen, als het daslook is komt er een lichte knoflookgeur vrij.
Bloeien
In mei gaat de daslook bloeien met een bolvormige bloem die uit kleine stervormige bloemetjes is opgebouwd. Ook deze bloemen kunnen in de keuken gebruikt worden. Blad en bloemen kunnen tot juni geoogst worden, daarna is het beter het blad en bloemen te laten staan om oogst in het volgende jaar zeker te stellen.
Smaak en gebruik
De smaak van daslook is mild knoflookachtig en kan zowel rauw als in warme gerechten verwerkt worden. In kruidenboter of pesto smaakt het erg goed.
Heilzaam
Daslook bevat zwavelverbindingen, etherische olie en vitamine C. Het heeft een heilzaam effect bij spijsverteringsproblemen en hoge bloeddruk.
Recepten met daslook:
- Kruidentaart
- Salade met kiemen
- Kruidenwafels
- Daslook pesto
- Daslookpannenkoeken gevuld met groene asperges
- Raapstelenquiche
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.