Dille
Dille (Anethum graveolens) is lang geleden vanuit Aziƫ via Egypte naar Europa gebracht. Inmiddels is het in veel landen een inheemse plant. De geslachtsnaam Anethum komt van het Griekse anetos dat ontspannen betekent. Dille komt van het Noorse dilla dat slaapopwekkend betekent.
De plant behoort tot de schermbloemigen, kan tot een meter hoog worden en heeft ranke takken met heel fijn gevederde spitse bladeren. Dille bloeit met gele bloemetjes en later in de zomer rijpen de platte bijna ronde zaden.
Dille wordt vooral in Europa en Noord-Amerika verbouwd.
Smaak
Het fijne blad wordt, vers en gedroogd, vaak gebruikt bij vis, salade, bietjes en komkommer. De smaak van dilleblad is fris, pittig en een tikkeltje zoet. Het verse blad is veruit te prefereren, maar slechts korte tijd beschikbaar.
Minder bekend is het dillezaad, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij de inmaak van augurken en uien. De smaak van dillezaad doet ook een beetje denken aan kummel of anijs. Deze zaden worden ook vaak bij het inmaken van groenten gebruikt.
De smaak van dille combineert goed met andere groene kruiden zoals peterselie, bieslook of kervel.
Spijsvertering
Dilleblad ondersteunt vooral de vertering van eiwitten uit vis en melkproducten.
Dillezaad smaakt uitstekend bij bij bietjes, de zongerijpte zaden brengen een gerecht met koele knol- en wortelgewassen in balans, niet alleen qua smaak maar ook voor een betere spijsvertering. Dille is ook geschikt om koolgewassen mee te kruiden.
De zongerijpte zaden hebben een positieve invloed op de spijsvertering, het is eetlustopwekkend en vermindert buikkrampen.
Dillezaad kan heel of gemalen worden gebruikt, schaf het hele zaad aan en maal het zonodig in een vijzel. Zo komt de smaak en de werking beter tot zijn recht.
Thee met dillezaad
Thee van venkel, dille en anijs: voor ontspanning en tegen een opgeblazen gevoel
- 1 theelepel dillezaad
- 1 theelepel anijszaad
- 1 theelepel venkelzaad
- 2,5 dl. water
Kneus het zaad licht in een vijzel
Breng water en zaad aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes doorkoken
Zeven en warm opdrinken.
Recepten met dille:
- Koolrabi in dillesaus
- Kikkererwtkoekjes
- Tuiltje sla
- Linzenschotel
- Avocadowraps
- Pompoenquiche
- Bietentaart
- Bieten-wortelsoep
Recepten met dillezaad:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.