Druiven
Er bestaan honderden soorten druiven, met uiteenlopende smaken en kleuren.
In september – oktober zijn er weer volop verse, rijpe druiven uit Zuid-Europa te koop. Verse druiven zijn sappig en zoet.
De meeste druiven worden geteeld voor de productie van wijn, dit zijn echter weer andere rassen dan de teelt voor tafeldruif, krenten en rozijnen.
Gedroogde druiven
Je kunt druiven niet alleen vers, maar ook gedroogd eten. Gedroogd zijn ze lang houdbaar en bevatten ze nog veel voedingsstoffen zoals ijzer, kalium en voedingsvezels.
Uit de pitten wordt olie geperst, dit is een exclusieve olie voor in de keuken en voor cosmetica. Er bestaan ook druivenrassen die pitloze druiven voortbrengen.
Druiven zijn van nature bedekt met een laagje was, wat een mooie waas geeft en de vrucht beschermt.
Biologische druiven
Uit jaarlijkse testen van Milieudefensie blijkt dat druiven van gangbare leveranciers in 2011 in 98% van de gevallen nog resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Biologische druiven bevatten geen resten van bestrijdingsmiddelen want die worden bij de teelt niet gebruikt.
Informatie en recepten in de Nieuwsbrief nr. 10 uit de herfst van 2010
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.