Feta
Feta komt oorspronkelijk uit Griekenland en wordt gemaakt van rauwe schapenmelk, soms aangevuld met wat geitenmelk. Alleen feta die op traditionele wijze is geproduceerd in Griekenland mag de naam feta dragen.
In veel andere landen wordt een soortgelijke kaas gemaakt, met melk van geit, schaap of koe. Het mag dan geen feta heten.
Feta is een vrij jonge kaas en wordt in pekelwater bewaard, eenmaal uit het water droogt de kaas snel uit. De structuur van de kaas is vrij brokkelig. De smaak is fris, zout en pittig.
Feta smaakt heerlijk in salades en groenteschotels.
Grie
In Nederland wordt ook een soort feta gemaakt, bijvoorbeeld door Hansketien van geitenmelk, ze noemen het hier Grie.
Voedingswaarde feta
Feta bevat veel eiwitten en gemiddeld 45% vet.
Recepten met feta:
- Geroosterde bietjes
- Avocadowraps
- Courgettemuffins
- Bietensalade
- Courgette-feta-taart
- Pasteitjes
- Freekehsalade
- Meiraap met wortel uit de oven
- Gierst met aubergine
- Zomerse gierstsalade
- Griekse limabonen
- Spinazie feta beleg
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.