Gebuild meel
Wanneer je een hele tarwekorrel maalt krijg je 100% volkoren tarwemeel.
Meel zeven
Volkoren tarwemeel kan na het malen op verschillende manieren worden gezeefd, om zo bloem of gebuild meel te verkrijgen.
Het percentage (op pak/zak) geeft aan hoeveel er nog van de graankorrel over is:
- Volkorenmeel = 100%
- Gebuild meel is voor 82% (bise) of voor 92% (grise) uitgezeefd.
- Witte bloem is voor 65% uitgezeefd
Heb je zelf een graanmolen, maal dan de tarwe grof en niet te fijn. Met een grovere of iets fijnere zeef kan je dan zelf gebuild meel uitzeven.
Voedingswaarde
Qua voedingswaarde heeft volkorenmeel altijd de voorkeur. Maar voor sommige gerechten heb je een wat lichter meel nodig. Probeer witte bloem alleen bij hoge uitzondering te gebruiken, het heeft namelijk weinig voedingswaarde.
Gebuild meel wordt ook wel tarwefijnmeel genoemd. Gebuild meel of tarwefijnmeel is voedzamer dan witte bloem en geeft toch een luchtig effect aan gerechten.
Recepten met gebuild meel (selectie):
- Abrikoos-amandelcake
- Clafoutis
- Abrikozenhaverkoek
- Ontbijtkoek zonder suiker
- Aardappelpizza
- Samosa
- Linzertorte
- Appeltaart
- Kaneelbroodjes
- Pecankoek
- Bonen-wortel-taart
- Courgettekoekjes
- Sinaasappelcake
- Pompoenpannenkoeken
- Rabarberkoek
- Bloemkooltaart
- Bloemkool-broccoli
- Worteltaart
- Gebakken knolselderij
- Asperge plaattaart
- Stoofperentaart
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.