Gember
Gember is een tropisch gewas, het gebruikte deel zijn de wortelstokken van de tropische gemberplant, deze plant is familie van o.a. de kurkuma (geelwortel).
Gember smaakt scherp en aromatisch en is een van de oudste gebruikte specerijen. Gember komt oorspronkelijke uit Zuidoost-Aziƫ, in de Romeinse tijd werd gember al in Europa gebruikt.
Gember kan vers of gedroogd (poeder) in veel gerechten en dranken worden verwerkt.
Spijsvertering
Gember ondersteunt de spijsvertering en heeft een krampstillende werking voor maag en darmen. Gember heeft ook een verwarmend effect en bevordert de transpiratie.
Het meest bekende effect van gember is dat het misselijkheid tegengaat bij reisziekte of zwangerschap. Maar het wordt ook ingezet bij reumatische aandoeningen en als ondersteuning van de lever.
Gemberthee
- Kokend water op een stukje verse gember evt. aangevuld met een schijfje citroen en wat honing, in de morgen ter ondersteuning van de lever.
- Kokend water op een stukje gember, met een paar blaadjes salie en wat anijszaadjes kunnen verlichting brengen bij verkoudheid.
Gember wordt in veel gerechten gebruikt, hieronder een greep uit het receptenarchief.
Recepten met verse gember:
- Aziatische salade
- Curry met watermeloen
- Quinoadrank
- Perendrank
- Specerijentaartjes
- Broccoli
- Kruidige pompoensoep
- Kikkererwtensoep
- Bisschopsdrank
- Appelchutney
- Lasagne
- Auberginedip
- Rodekool salade
- Gevulde speculaas
- Bloemkool-prei-soep
- Kikkererwtencurry
- Pittige linzenschotel
- Zeegroente salade
- Pompoensoep
- Quinoaschotel
- Pompoenspread
- Gierst en rode bieten salade
- Zoete rijstsalade
- Vijgen uit de oven
- Pittige wittekool
- Bietjes & boerenkool
- Aubergineplakken
- Pompoensoep met sinaasappel
- Boekweitpap
- Misosoep
- Bieten-wortelsoep
- Gierst-sesamballetjes
- Haverschotel groene groenten
- Gestoofde palmkool
- Linzensoep met pastinaak
- Paksoi stamppot
- Gerst met bietjes
- Ovenschotel met pompoen
- Boerenkool met zwarte bonen
Recepten met gemberpoeder:
- Herfstdessert
- Samosa
- Groene bonen
- Winterse couscous
- Tropische tomatensoep
- Courgettestoofschotel
- Pecankoek
- Amandelkoekjes
- Worteltaart
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.