Glutenvrij-meel
Wanneer je spijsvertering geen gluten verdraagt hoef je alleen maar de granen tarwe, gerst, rogge en de meeste haver te mijden. Dat klinkt eenvoudig, maar is het niet, want deze granen zitten in heel veel producten verwerkt.
Etiketten lezen!
Niet alleen in brood, crackers en koekjes etc., maar ook in producten waarin je het niet verwacht, bijvoorbeeld als bindmiddel in soepen, sauzen en toetjes of in worst, ijs, snoepgoed enz. Wanneer je geen gluten verdraagt moet je dus heel goed etiketten lezen.
Glutenvrij meel van wat?
In bijna elke supermarkt en zeker in elke natuurvoedingswinkel worden glutenvrije producten aangeboden, vaak gaat het dan om brood, koekjes, crackers, pasta etc.
Wanneer je de etiketten leest blijken de gebruikte ingredienten vaak niet uit graan, maar uit bijvoorbeeld soja, aardappel en lupine te bestaan. Meestal zijn deze producten niet volkoren - volwaardig, maar wordt alleen het zetmeel van peulvruchten en zaden gebruikt.
Glutenvrij meel van granen
Gelukkig bestaan er ook biologische glutenvrije (grotendeels) volkoren graanmengsels die heel geschikt zijn om taart, koekjes en brood mee te bakken, bijvoorbeeld van Werz, dit meel bevat 4 glutenvrije granen: rijst, mais, boekweit en gierst.
De ontbrekende gluten worden gecompenseerd met johannusbroodpitmeel, dit zijn de zaden van de carobepeul. Er bestaan 2 varianten: met en zonder gist.
Weten wat je eet is een belangrijke voorwaarde voor een goede spijsvertering.
Glutenvrije recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.