Graanslijm

Granen

Granen zijn familie van de grassen, grassen wortelen horizontaal en maken zoden.

Granen wortelen verticaal, ze wortelen sterk en bovendien heel diep. De zaden van granen dienen wereldwijd tot hoofdvoedsel. Denk maar aan rijst, tarwe, haver en mais.

Voedingswaarde

Granen bevatten veel nuttige voedingstoffen zoals koolhydraten, voedingsvezels, ijzer, eiwitten, en B-vitamines. Wil je jezelf volwaardig voeden dan kies je voor zo min mogelijk bewerkt volkoren graan. De meeste voedingsstoffen zitten namelijk in de kiem en in de zemel, deze worden eruit gezeefd voor witte bloem (witbrood, gebak, koekjes etc.). Om de hele korrel heen zit nog een omhulsel. Dit is het kaf. Bij de meeste granen is het kaf oneetbaar voor mensen en moet dus voor gebruik verwijderd worden.

Er zijn 7 hoofdgranen:

Tarwe, gerst en rogge bevatten van oorsprong gluten, tarwe zelfs veel gluten. Haver bevat van zichzelf geen gluten, maar kan daar toch sporen van dragen, omdat het gemakkelijk besmet wordt door glutenbevattende granen in de directe omgeving.

Veel variaties

Van ieder graansoort bestaan vele variaties. Zo zijn spelt, eenkoorn, emmer en kamut tarwerassen, maar ook van bijvoorbeeld spelt bestaan weer vele varianten (deze behoren allemaal tot de tarwe familie en bevatten zonder uitzondering veel gluten).

Kaf

Soms is het kaf met de korrel vergroeid. In dat geval moet het kaf van de graankorrels gepeld worden voordat ze voor menselijke consumptie geschikt zijn. Dit gebeurt door middel van slijpen. Soms wordt er te ver geslepen en ontstaan er producten die weliswaar snel op tafel kunnen staan (witte rijst,  (parel) gort), maar veel aan voedingswaarde verloren hebben. 

Pseudogranen

Naast de granen zijn er nog meer zaden die we in de keuken als graan gebruiken, het zijn echter geen grasachtigen. Zoals bijvoorbeeld:

Boekweit is familie van de rabarber en bloeit met roze bloemetjes die worden bestoven door bijen. Quinoa is en meldesoort en amarant kennen we als plant in de siertuin, met mooie, lange rode pluimen. Fonio is een van de vele soorten vogelzaad.

Granen koken

Met bovenstaand verhaal vertel ik je misschien niets nieuws, maar ik gebruik het als inleiding. Want ik wil een geheim van graan met je delen.

Wanneer je het volle graan kookt (werkt niet bij pseudogranen) komt er een stof vrij dat graanslijm wordt genoemd. Dat is niet zo’n chique naam, maar we doen het er maar mee.

Graanslijm is zeer heilzaam voor je darmen, het werkt beschermend voor je darmwand. Van alle granen produceert gerst het meeste graanslijm.

Wanneer je last hebt van spijsverteringsproblemen moet je eens beginnen met het koken van de hele graankorrel. Je neemt hiervoor een afgepaste hoeveelheid graan en water, zodat je niets hoeft af te gieten.

Soms moet het graan eerst worden geweekt voordat je het gaat koken. Na het koken laat je het graan na-wellen op een warme plek. Dit is niet om kooktijd te besparen, maar om het graan rustig de tijd te geven om alle voedingsstoffen vrij te laten komen.

Belangrijk

Kook granen altijd in water, zonder zout, vet of eiwit want dit verhindert de ontsluiting van alle voedingsstoffen.

Filmpje

Als voorbeeld neem ik zilvervliesrijst. Om te laten zien hoe je voedzame en goed verteerbare zilvervliesrijst kookt heb ik een filmpje gemaakt.

Kooktijden graan

De verhouding graan en water, weektijd, kooktijd en na-weltijd is voor elk graansoort weer anders.

Wil je daar meer van weten? Tijdens de workshop De kracht van graan komt dit onderwerp uitgebreid aan de orde en krijg je een kookschema mee naar huis. Deze workshop geef ik meerdere keren per jaar.

 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Reacties

M. Groen 2023-02-09 21:02:50 Wanneer verzorgt u weer een workshop over graan?

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl