Gries en grutten
Meel
De hele graankorrel kan gemalen worden tot meel, dit meel kan grover of fijner worden gezeefd, dan blijft er bloem of gebuild meel over.
Grutten
Graan kan ook gebroken worden in kleinere stukjes, deze stukjes worden grutten genoemd. Het voordeel van grutten is dat ze veel sneller gaar te koken zijn. Het nadeel is dat grutten altijd tot pap koken.
Thermogrutten
Soms worden graankorrels eerst geƫest en daarna gebroken, deze stukjes worden thermogrutten genoemd. Ze hebben ook het voordeel dat ze snel gaar zijn en niet het nadeel dat ze tot pap koken.
Groene graangrutten
Een andere vorm van eesten is het roosteren van onrijp graan, lees er meer over bij groene spelt. Grutten van groene spelt of freekeh koken ook niet tot pap.
Gries
Wanneer graankorrels vrij grof gemalen en gezeefd worden kun je bloem, zemelen en griezen van elkaar scheiden. Dit lukt bij de meeste harde graansoorten zoals tarwe en mais, soms ook met rijst of gerst.
Pap en pudding
Griezen van harde tarwe (durum) worden gebruikt voor de productie van pasta. De Nederlandse griezen worden in de keuken gebruikt als griesmeel, hier kun je pap of pudding van koken. In natuurvoedingswinkels is ook volkoren griesmeel te koop, dat is gemaakt van de hele graankorrel. Volkoren griesmeel kleeft sterker dan gangbaar griesmeel. Voor de productie van gangbaar griesmeel wordt de graankorrel eerst licht geslepen.
Polenta
Griesmeel van mais kennen we vooral als polenta.
Recepten met grutten:
- Pap van havergrutten
- Mexicaanse bonenschotel
- Freekeh salade
- Linzen met freekeh
- Gevulde snijbiet
- Aardappelpuree met graan
- Herfstdessert
- Hartige muesli
Recepten met griesmeel:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.