Havergrutten
Havergrutten (steel-cut-oats) worden van oorsprong veel gebruik in Schotland en omstreken.
Nu ook in Nederland
In Nederland zijn ze sinds kort ook te koop van Graanpletterij De Halm, bij de meeste natuurvoedingswinkels. Er is ook een bijpassend kookboek gemaakt met als titel Havermoutje en een website met recepten.
Productie
De hele haverkorrels worden in een machine met scherpe messen in stukjes gesneden en daarna kort geroosterd. De smaak van havergrutten is een beetje nootachtig en kook je het tot pap, dan heeft het nog wat bite.
Pap
Je kunt de grutten gebruiken voor pap, in plaats van havermout. De bereidingstijd is wat langer, maar het voordeel is dat je in een keer voor een hele werkweek kunt koken en de porties apart verpakt in de koelkast kunt bewaren voor gebruik.
Water
Granen kun je het beste in water koken om alle voedingsstoffen vrij te laten komen, melk (om compleet te zijn: zout, vet en eiwitten) verhinderen dat.
Geen magnetron!
Gebruik ook nooit een magnetron, deze voegt namelijk geen warmte toe maar brengt de deeltjes in de voeding zodanig in beweging dat ze door deze wrijving zichzelf verwarmen. Dit gaat ten koste van de levenskrachten in de voeding.
De warmte moet vrijkomen in jouw spijsvertering en niet in de magnetron.
Recepten met havergrutten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.
Reacties
Beste Martijn, het beste kan je de magnetron helemaal niet of zo min mogelijk gebruiken voor de bereiding van voeding. Lees er meer over in het weblog magnetron (keuken).
Tip: schaf een kookplaatje en een pannetje aan voor op je werk.
zelf doe ik dit nu regelmatig als ik de voorgekookte havergrutten de volgende ochtend op werk wil opwarmen.
dank voor de reactie,
gr.Martijn