Kamut
Kamut is een oude verwant van tarwe die niet veredeld is, een zogenaamd oergraan.
Het werd duizenden jaren geleden verbouwd in de vruchtbare sikkel tussen Egypte en de streek tussen de Eufraat en de Tigris. Het is lange tijd in de vergeethoek geweest maar wel bewaard gebleven.
Een van de sterke verhalen rond de terugkeer van Kamut is dat een Amerikaanse soldaat uit de tweede wereldoorlog een handvol graan meenam uit een piramide en dit thuis heeft uitgezaaid en het zaad heeft laten vermeerderen. Men noemde dit Kings Tut’h wheat. Later heeft men het de naam Kamut gegeven, een oude Egyptische naam voor tarwe.
Inmiddels wordt kamut weer verbouwd in de biologische landbouw. Kamut is net zo veelzijdig als tarwe, maar heeft een hogere voedingswaarde. Het bevat net zoals tarwe ook veel gluten, maar meer eiwitten, mineralen en essentiële aminozuren dan in tarwe en het is lichter verteerbaar. Hoewel kamut gluten bevat worden deze vaak beter verdragen dan de gluten uit tarwe.
Recepten:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.