Kappertjes
Kappertjes zijn de ingemaakte, ongeopende bloemknoppen van de kappertjesstruik. Dit is een doornachtige struik die rond de Middellandse Zee groeit.
De bloemknoppen worden geplukt wanneer ze nog dicht en stevig zijn, daarna worden ze in de zon te drogen gelegd. Eenmaal gedroogd worden ze gepekeld, meestal in pekelwater met azijn.
Smaak
Kappertjes zijn goede smaakmakers in gerechten die wel een zuurtje kunnen gebruiken: pizza, sauzen, salades etc. Voeg ze pas op het laatste moment toe, bij meekoken verliezen ze hun smaak en textuur.
Kappertjes inmaken
Zelf kappertjes maken met inheemse bloemknoppen kan ook: bijvoorbeeld van madeliefjes, boterbloemen of Oost-Indische kers.
In het kookboek Gezond Lekker Eten staat een beschrijving waarmee je zelf kappertjes kunt maken van deze bloemknoppen.
Recepten met kappertjes
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.