Kerrie
Kerriepoeder is een samenstelling van verschillende kruiden en specerijen. De samenstelling is per leverancier verschillend en loopt uiteen van mild tot heel erg scherp.
Kleur en smaak
De gele kleur heeft kerriepoeder voornamelijk te danken aan de kurkuma die er in is verwerkt. Daarnaast bevat kerriepoeder meestal chilipepertjes, zwarte peper, komijnzaad, korianderzaad, gember, kardemompeulen en fenegriekzaad.
Fenegriekzaad is voor de smaak erg bepalend in kerriepoeder.
Zelf kerrie samenstellen
Je kunt ook je eigen (milde) kerrie samenstellen:
- 4 eetlepels korianderzaad
- 1 eetlepel kurkuma
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel fenegriekzaad
- 1 theelepel piment
- 1 theelepel zwarte peper
- ½ theelepel cayennepeper
De zaden fijnmalen in een vijzel of molen, alle ingrediënten mengen.
In veel gerechten zit meer of minder kerrie verwerkt, hieronder een paar recepten:
Recepten:
- Bloemkool met kerrie
- Rode nierbonenschotel
- Karnemelk met pit
- Drie-in-de-pan
- Wortel-kerrie broodbeleg
- Preitaart
- Quinoa-salade
- Bloemkool-prei-soep
- Hartige havergruttenpap
- Pompoensoep
- Pompoensoep met tomaten
- Koolraap stoofschotel
- Pompoensoep met sinaasappel
- Pompoen linzensoep
- Pompoen-cashew-broodbeleg
- Groentenbrood
- Paksoi stamppot
- Boerenkool met zwarte bonen
- Groene spelt gratin
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.