Knolselderij
Knolselderij heeft op het land een lange tijd nodig, in maart worden ze gezaaid en in het begin van de herfst geoogst.
Plant
Knolselderij is de verdikte wortel van een selderijplant, de knol steekt net boven de grond uit. De plant heeft ook donkergroen aromatisch blad dat gebruikt kan worden om groentebouillon op smaak te brengen.
De knolselderij is verwant aan de bleekselderij, maar de smaak is meer anijsachtig.
Voedingswaarde knolselderij
Knolselderij bevat naast vitamine C en ijzer, behoorlijk veel natrium, een gerecht met knolselderij heeft daarom weinig extra zout nodig.
Evenwicht
Deze stevige herfstknol vraagt om wat tegenwicht van zonnewarmte, dit voegen we toe door middel van kruiden: korianderzaad, venkelzaad, tijm of oregano combineert goed. Ook een combinatie met zaden en / of noten geeft meer evenwicht.
Knolselderij bewaren
Een verse selderijknol is op een koele plaats 2-3 weken te bewaren. Eenmaal aangesneden nog 2-3 dagen in de koelkast.
Recepten:
- Knolselderijpuree
- Waldorfsalade
- Groenteburgers
- Selderij-noten-beleg
- Winterse soep
- Kamutsalade
- Knolselderijburgers
- Knolselderijsoep
- Linzen met Freekeh
- Vegetarische erwtensoep
- Gebakken knolselderij
- Herfststoofpot
- Ovenschotel met pompoen
- Knollensoep met noten
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.