Komkommer
De komkommerplant groeit oorspronkelijk in subtropische gebieden.
De plant maakt lange ranken waarmee de plant omhoog klimt naar de zon. Omdat deze plant zoveel warmte nodig heeft wordt de komkommer in Nederland meestal gekweekt in kassen. Er bestaan ook soorten die in de zomer buiten op het land groeien, dan verspreiden de ranken zich over de aarde als een bodembedekker.
Komkommerplanten hebben kleine gele bloemetjes die zich, na de bevruchting door insecten, ontwikkelen als vruchten.
Rijp
Een rijpe komkommervrucht is bruingeel van kleur en bevat veel zaad. De groene komkommers zoals wij die kennen zijn altijd onrijp geoogst. Rijp wil zeggen dat de plant zich middels het zaad kan voortPLANTEN. Dit lukt niet met de zaden in de komkommers die wij eten.
Water
Een groene komkommer bestaat voor 95% uit water, tenminste wanneer de plant voldoende water heeft gehad. Wanneer een komkommer onvoldoende water heeft gehad tijdens de groei, wordt de smaak bitter.
Komkommers bevatten naast water ook vitamines en mineralen, het meeste daarvan zit direct onder de schil. Komkommers hoeven niet geschild te worden, alleen goed gewassen.
Rauw?
Komkommers worden meestal rauw gegeten, niet alleen in de salade of als broodbeleg. Ook in koude soep zoals Gazpacho en in yoghurtsaus zoals Tzatziki.
Komkommers zijn echter ook zeer geschikt om te roerbakken wanneer ze geschild zijn en van het zaad zijn ontdaan. Ze blijven na verhitting hun bite houden.
Komkommers zijn echte zomergroenten, door hun hoge vochtgehalte ook dorstlessend en verkoelend.
Recepten:
- Aziatische salade
- Gazpacho
- Tuiltje sla
- Sushi
- Meloensalade
- Komkommersalade
- Groentesap met Borage
- Zeegroente salade
- Zomerse gierstsalade
- Zwarte rijst salade
Nieuwsbrief:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.