Kuzu
Kuzu of Kudzu (Pueraria lobata) is een klimplant die oorspronkelijk in de bergachtige gebieden groeit van Japan, China en Zuidoost Aziƫ.
In andere landen zoals Amerika en Australiƫ is deze plant een invasieve soort die zich niet of moeizaam laat bestrijden.
Kuzupoeder
Kuzupoeder is het zetmeelextract uit de wortel van deze plant. Een wortel kan wel 2 meter lang of 200 kilo zwaar worden. De wortels worden in de winter geoogst wanneer de plant veel energie en voedingsstoffen in de wortels heeft geconcentreerd.
Grijs en wit
In Nederland is kuzupoeder verkrijgbaar bij de beter gesorteerde natuurvoedingswinkels. Er bestaat een witte en een grijze variant. Het grijze kuzupoeder is niet uitgewassen of gefilterd, je hebt circa 20% meer grijs dan wit poeder nodig voor een gerecht.
Gebruik kuzupoeder
Kuzupoeder wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt als bindmiddel van soep en saus.
- Gebruik 12 gram kuzupoeder per 2,5 dl.l vloeistof.
- Voor gebruik oplossen in 2-3 eetlepels koud water.
- Gebruik 50 gram kuzupoeder voor 2,5 dl. vloeistof om pudding te maken.
Smaak
De smaak van Kuzupoeder is neutraal waardoor het voor veel verschillende gerechten, zowel hartig als zoet, toepasbaar is.
Medicinaal gebruik
Aan Kuzu worden vele medicinale eigenschappen toegeschreven, zoals verlichting bij spijsverteringsproblemen, misselijkheid, koorts en verkoudheid.
Kuzu heeft een ontzurende (alkalische) werking.
Recept Kuzudrank
- 1 kop water (of half water/half appelsap)
- 1 theelepel kuzu
- Snufje kaneelpoeder
- Snufje zout
- Breng het water met het zout aan de kook.
- Lost de kuzu op in een klein beetje koud water.
- Roer dit door het kokende water en laat dit koken tot het helder is.
- Maak op smaak af met wat kaneel.
Warm opdrinken.
Hoe wordt biologische kuzu geproduceerd
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.