Lavendel
Lavendel komt oorspronkelijk uit de zone die van het Middellandse Zeegebied uitstrekt tot aan India.
Sinds de Romeinse tijd is lavendel al een essentieel onderdeel in kruiden- en kloostertuinen. Er zijn altijd geneeskrachtige eigenschappen aan deze plant toegeschreven.
De naam lavendel komt van de Latijnse woord lavare, dat wassen betekent.
Cosmetische industrie
Lavendel wordt tegenwoordig vooral gebruikt in de cosmetische industrie vanwege de heerlijke geur en de kalmerende uitwerking daarvan.
Vele soorten
Er bestaan vele soorten lavendel in verschillende kleuren en met verschillende bloemen, de meest gangbare lavendel is paars van kleur. In Europa wordt lavendel voor de etherische oliën gekweekt in zuid Frankrijk. De bloeiende lavendelvelden zijn daar een trekpleister voor toeristen.
Lipbloemige
De lavendel hoort als plant bij de lipbloemigen, bloemen en blad bevatten veel etherische oliën.
Culinair
Lavendel kan - met mate - ook culinair worden gebruikt. De etherische oliën stimuleren de vertering van koolhydraten. Het rustgevende effect werkt ook van binnenuit.
Recepten met lavendel:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.