Lijnzaadolie
Lijnzaadolie wordt (koud) geperst uit lijnzaad. Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Dit gewas wordt al eeuwenlang geteeld voor de vezels en de zaden, ook in Nederland en omgeving.
Vlas is de grondstof voor linnen, dit gewas bloeit vroeg in de zomer met prachtige blauwe bloemetjes, later in de zomer wordt het zaad gevormd.
Lijnzaad bestaat voor ongeveer 40% uit olie.
Gebruik lijnzaadolie
Lijnzaadolie kan uitsluitend koud gebruikt worden, het is absoluut ongeschikt om mee te bakken en braden.
Lijnzaadolie kan worden gebruikt in een dressing, maar er kan ook het bekende Budwigpapje mee gemaakt worden, dit is een mengsel van lijnzaadolie, melk en kwark. Wil je hier meer over weten, vraag dan het recept op.
Lijnzaadolie bewaren
Lijnzaadolie heeft een milde smaak en is erg gevoelig voor oxidatie. Een geopende fles bewaar je daarom goed afgesloten maximaal 3 weken in de koelkast. Ruik altijd even aan de fles voordat je de olie gebruikt, wanneer het naar vis begint te ruiken is de olie niet meer geschikt voor consumptie.
Lijnzaadolie wordt vooral in de keuken gebruikt vanwege het hoge gehalte aan plantaardige omega-3. Het wordt meestal tijdelijk en therapheutisch gebruikt wanneer het omega-3 gehalte in de voeding langere tijd te laag is gebleken.
Essentiële vetzuren
Omega-3 en omega-6 vetzuren behoren tot de zogenaamde essentiële vetzuren. Ze zijn essentieel omdat ons lichaam niet in staat is deze stoffen zelf aan te maken, we moeten ze uit onze voeding halen.
Omega-3
Lijnzaadolie heeft in verhouding het hoogste gehalte aan plantaardige omega-3 vetzuren en is daarmee belangrijk voor mensen die nooit vis eten. In mindere mate komt omega-3 ook voor in walnoten, koolzaadolie en soja.
Balans tussen 3 & 6
Voor onze gezondheid is de verhouding tussen inname van omega-3 en omega-6 van belang. Jarenlang hebben we onder leiding van dieetmargarine fabrikanten te veel omega-6 (linolzuur) in onze voeding verwerkt, tenminste, in verhouding met de inname van omega-3. Linolzuur kreeg in de voeding zoveel aandacht dat er een relatief tekort aan omega-3 is ontstaan.
Naar de 'perfecte' verhouding tussen omega-3 en omega-6 wordt nog gezocht. Er zijn inmiddels diverse samengestelde oliën op de markt die beweren de perfecte verhouding te hebben tussen deze twee groepen vetzuren. Maar wanneer de balans eenmaal verstoord is zijn deze producten niet geschikt om de disbalans te herstellen.
Om de vetzuren weer in balans te brengen is het noodzakelijk een tijdlang meer omega-3 vetzuren in de voeding te verwerken. Een tijd lang is dus niet voor altijd, het gaat om het herstel van de balans en niet om een nieuwe disbalans te creëren.
Uit balans?
Denk je dat jouw voeding wel wat meer balans in de vetzuren kan gebruiken? Maak dan een afspraak voor een consult.
Recepten met lijnzaadolie:
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.