Magnetron
Mensen koken voedsel om het smakelijker en beter verteerbaar te maken.
Onrijp - rijp
Veel plantaardige voedingsmiddelen worden namelijk geoogst voordat ze werkelijk rijp zijn, een rijpe plant zorgt voor nageslacht door middel van zaad.
Een rijpe andijviestruik is menshoog en niet meer smakelijk om te eten, een rijpe komkommer heeft een dikke bruine schil en bevat veel harde pitten.
Een uitzondering hierop zijn vruchten, noten, zaden en granen, deze worden juist wel geoogst wanneer ze rijp zijn.
Warmte toevoegen
Door toevoeging van warmte (koken, bakken, stoven etc.) laten we deze gewassen als het ware narijpen, niet door directe zonnewarmte, maar door een andere warmtebron waarvan de energie afkomstig is van de zon zoals hout, gas of kolen.
Elektriciteit is gewonnen uit de verbranding van kolen, gas, of olie of is opgewekt door windmolens of direct uit zonlicht via zonnepanelen, maar deze energie staat toch wat verder af van de opgeslagen zonnewarmte in de fossiele brandstoffen.
Een magnetron voegt geen warmte toe
Een magnetron voegt geen warmte toe aan een gerecht, maar brengt de deeltjes in de voeding zodanig in beweging dat ze door deze wrijving zichzelf verwarmen. Deze beweging is niet natuurlijk, de structuur in de voeding wordt hiermee veranderd. Wat dit op lange termijn voor gevolgen heeft voor onze gezondheid moeten we nog gaan ervaren.
Natuurvoedingskundigen adviseren om niet (of zo min mogelijk) de magnetron te gebruiken voor de bereiding van voedsel. Ook al spreken allerlei onderzoeken hierover elkaar tegen.
Experiment
Op internet kom je diverse experimenten tegen met water wat al dan niet gekookt is in de magnetron en aan planten wordt gegeven. Maar we moeten vooral niet alles geleoven wat op internet staat, dus vanaf vandaag ga ik dit experiment live uitvoeren.
- Ik kocht 3 basilicumplantjes bij de EkoPlaza, bijna identiek, in elk geval van dezelfde leeftijd en van dezelfde leverancier. De keus voor basilicum is omdat deze grote bladeren heeft en dus meer vocht verdampt en dus meer water nodig heeft.
- Daarna kookte ik 3 x een halve liter water:
- in de magnetron
- in de elektrische waterkoker
- in een pan op het gasfornuis
- Dit water liet ik afkoelen en heb ik in glazen flesjes gedaan met op het etiket hoe het water gekookt is: magnetron, waterkoker en gasfornuis.
- Op de plantpotjes plakte ik ook een etiket met dezelfde tekst.
- De plantjes staan in de vensterbank, maar niet in de volle zon (voor de foto mogen ze er even af). Van links naar rechts: magnetron, waterkoker, gasfornuis.
- Nu begint het echte experiment, de plantjes krijgen uitsluitend water uit hun 'eigen' flesje.
- We gaan zien of en wat het effect is, dit experiment is live te volgen via deze blog.
Dag 1: 22 oktober 2013
Plantjes gekocht, in de vensterbank gezet.
Dag 2: 23 oktober 2013
Plantjes voor de eerste keer hun eigen water gegeven.
Dag 3: 24 oktober 2013
De plantjes hebben weer wat van hun eigen water gehad, nog geen indrukwekkende verschillen te zien, maar het magnetron plantje heeft hier en daar grijs-bruine vlekken. kan toeval zijn, we experimenteren nog even door.
Dag 4: 25 oktober 2013
Ten opzichte van gisteren niet veel verandering, wel laat het magnetron plantje steeds meer stukjes blad vallen.
Dag 5: 26 oktober 2013
Trend zet zich voort, geen spectaculaire veranderingen maar magnetron plantje krijgt steeds meer grijs blad en laat ook veel vallen.
Dag 6: 27 oktober 2013
Vanaf een afstandje lijkt er niets aan de hand, dichterbij zie je dat het magnetron plantje het minst gezond oogt. Morgen (dag 7) zal ik ze alle drie van dichtbij fotograferen.
Dag 8: 29 oktober 2013
Een dag later dan gepland, maar hier zijn de actuele foto's.
Het magnetronplantje gaat er steeds slechter uitzien.
Het waterkokerplantje begint ook wat grijs blad te krijgen.
Het gasfornuisplantje ziet er nog fris uit.
Wordt vervolgd over een paar dagen.
Dag 12: 2 november 2013
Beelden zeggen meer dan woorden:
Magnetron
Waterkoker
Gasfornuis
Hoe liep het af?
Tragisch voor de magnetronplant, helaas heb ik geen eindfoto's om te laten zien. Maar wil je het zelf zeker weten dan nodig ik je van harte uit om dit experiment zelf thuis uit te voeren.
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.
Reacties
Het lijkt mij ook leuk om een experiment te doen met kraanwater, gefilterd kraanwater en gevitaliseerd kraanwater. Maar ik beschik niet over een vitalizer.