Mais
Mais komt oorspronkelijk uit Midden Amerika, er bestaan veel variëteiten zoals veevoer, graan, siermais, pofmais, suikermais etc.
De maiskolven die einde zomer in de winkel liggen is suikermais (foto), deze wordt zo vers mogelijk gegeten. De meeste maisvelden die wij onderweg in Nederland en daarbuiten tegenkomen is bestemd als veevoer. In Italië wordt mais gebruikt voor polenta, in Oost-Europa kent men kukuruz en in Zuid en Midden-Amerika wordt mais veel gebruik in de vorm van tortilla's.
Mais groeit als een grote stevige plant, verlangt veel licht en warmte en een goed bemeste grond. Mais heeft een krachtig ontwikkeld wortelstelsel: de stengels lijken wel stammetjes en het blad is vrij breed. De pluim, die de plant tijdens de bloei siert, is de mannelijke leidwijze. Deze wordt dus geen vruchtdragende aar of pluim. In de bladoksels bevinden zich vrouwelijke bloeiwijzen; hier ontwikkelen zich goudkleurige, grote korrels, die dicht opeen gedrukt op een houtachtige spil vastzitten en zo een kolf vormen. Zoals andere granen bij de vorming van de halmen het blad achter zich laten, zo laten de maïskolven zich geheel door het blad omhullen.
Mais heeft een hoog suiker- en koolhydraatgehalte in verhouding tot het eiwitgehalte en bevat veel caroteen en weinig kiezellzuren. Mais bevat geen gluten en is rijk aan voedingsvezels.
Recepten:
- Maiskoekjes met lijnzaad
- Mais met bonen
- Maisburgers
- Pompoen met suikermais
- Polentakoek
- Polenta met spinazie
- Bonensalsa met kaaspolenta
- Bonenschotel met tacochips
- Pompoensoep met graanvlokken
- Zomerse gierstsalade
- Asperge plaattaart
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.